Bij een aanslag in Turkije, vlakbij de Syrische grens, zijn zeker 28 doden gevallen. Ongeveer honderd mensen raakten gewond toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies bij een jongerenbijeenkomst voor een cultureel centrum in Suruç. Volgens de Turkse krant Hürriyet zou het gaan om een vrouwelijke dader gestuurd door IS.
"Als dat klopt is het opmerkelijk, want vrouwen hebben bij IS tot nu toe geen rol in de frontlinies", zegt terrorisme-onderzoekster Seran de Leede bij het Centre for Terrorism and Counterterrorism in Den Haag. "Bij IS hebben vrouwen een ondersteunende rol, om vanachter de frontlinies de Islamitische Staat op te bouwen."
Andere groepen
Toch is de inzet van vrouwen als zelfmoordterroristen niet heel zeldzaam. "Bij de Tamil Tigers in Sri Lanka vochten veel vrouwen mee en de Tsjetsjeense Black Widows zijn berucht." Al-Qaida stuurt in principe geen vrouwen op een zelfmoordmissie: "Hoewel in Irak een uitzondering is gemaakt. Daar hebben we wel degelijk meerdere zelfmoordaanslagen door vrouwen gezien", zegt De Leede.
"De keuze voor vrouwelijke zelfmoordterroristen is meestal erg pragmatisch. Als er bijvoorbeeld te weinig mannen zijn. De vrouwen zijn meestal net zo gemotiveerd. Vrouwelijke zelfmoordterroristen hebben een tactisch voordeel, omdat de tegenstanders het minder snel verwachten. We zijn het niet gewend", zegt De Leede. "Vrouwen worden bijvoorbeeld minder snel gecontroleerd bij checkpoints. Daarnaast is de nieuwswaarde en de impact vaak groter dan wanneer een man dit doet."
Toch houdt De Leede een flinke slag om de arm: "We weten nog niet of het om IS, of om een vrouwelijke strijder gaat." Voor Turkije zou het de eerste grote aanslag zijn van IS. De strijd speelde zich tot nu toe aan de andere kant van de grens af. Suruç ligt op een kleine 15 minuten rijden van Kobani. De bijeenkomst was van een jongerenbeweging, die zich wilde inzetten voor de wederopbouw van die Syrische stad.