Een arts houdt een lekke implantaat vast
NOS Nieuws

Claim tegen ziekenhuizen om PIP-borstimplantaten

Nederlandse vrouwen met een PIP-borstimplantaat stellen vier ziekenhuizen en privéklinieken aansprakelijk voor de geleden schade. Eerder stelden vrouwen via hetzelfde letselschadekantoor een Duits bedrijf aansprakelijk dat de slechte implantaten goedkeurde.

De PIP-implantaten zijn van Franse makelij. De producent is inmiddels failliet, net als de importeur in Nederland. Daar hoeven vrouwen dus geen schadevergoeding van te verwachten.

Ziekenhuizen en privéklinieken beroepen zich op een wetsclausule die stelt dat het onredelijk is om ziekenhuizen en artsen aansprakelijk te stellen voor gebrekkige medische hulpmiddelen. SAP Advocaten stelt nu dat die regel gedateerd is.

Verkeerde gel

Een advocaat van het kantoor zegt dat het niet meer dan redelijk is om het risico te leggen bij de arts of het ziekenhuis die de keuze voor de implantaten heeft gemaakt. Patiënten zouden onwetend zijn en erop vertrouwen dat artsen een goede afweging maken op basis van hun kennis.

Zo'n 1400 Nederlandse vrouwen hadden zo'n PIP-implantaat dat ze moesten laten vervangen. In de implantaten was een verkeerde gel gebruikt waardoor ze konden gaan scheuren en lekken. Vrouwen kregen daardoor onder meer last van harde en vervormde borsten, vermoeidheid of pijnlijke gewrichten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl