NOS NieuwsAangepast

1400 vrouwen dragen PIP-implantaten

In Nederland lopen niet duizend, maar ruim 1400 vrouwen rond met ondeugdelijke borstimplantaten van het Franse merk PIP. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die de Inspectie voor de Gezondheidszorg aan de NOS heeft gegeven.

Volgens de Inspectie hebben honderd vrouwen een borstreconstructie ondergaan met een PIP-implantaat. Zo'n 900 vrouwen hebben er bij een borstvergroting twee gekregen.

In totaal zijn ruim 2.700 honderd van de gewraakte implantaten van het merk M-implant van het bedrijf PIP in Nederland verkocht. In de implantaten zijn industriële siliconen gebruikt die niet aan dezelfde hoge kwaliteitseisen voldoen als medische siliconen.

Achterhaald

Eind december bleek dat implantaten van PIP mogelijk risico's opleveren voor de gezondheid. De implantaten zouden snel scheuren. De gel die er dan uit lekt, kan voor ontstekingen zorgen.

Bijna eenderde van de in Nederlande verkochte PIP-implanten (830) is nog zoek. Dat betekent dat er mogelijk nog zo'n 450 vrouwen in Nederland een of meer slechte implantaten in hun lichaam hebben.

Advies

De Nederlandse vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie adviseert vrouwen de PIP-implantaten te laten verwijderen. Via de administratie van de inmiddels failliete producent is van ruim negentienhonderd implantaten de bestemming achterhaald.

NVEPC-voorzitter Berend van der Lei: "Als zo'n implantaat kapot is moet het er meteen uit. Vrouwen bij wie ze niet kapot zijn, geven we het redelijk dringend advies ze te laten verwijderen. Dat hoeft niet acuut, ze doen er wel goed aan daarvoor een afspraak te maken."

Europa

Eerder adviseerde minister Schippers van Volksgezondheid vrouwen met de bewuste implantaten om hun arts te raadplegen.

In Europa lopen de meningen uiteen. In Frankrijk en ook Duitsland wordt vrouwen geadviseerd de implantaten uit voorzorg te laten verwijderen. De Britten vinden dat vooralsnog niet nodig. Alleen vrouwen die zich toch nog zorgen maken, moeten de implantaten op kosten van de Britse overheid kunnen laten weghalen, luidt het advies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl