De politie nam tijdens de inval ook motoren van Bandidos-leden in beslag
NOS Nieuws

'Geen vuurwapens gevonden bij Bandidos'

Bij de grote politie-actie eind mei bij leden van motorclub Bandidos is geen groot vuurwapenarsenaal gevonden. Dat zegt advocaat Gitte Stevens van de motorclub. Ze is woedend op het Openbaar Ministerie dat sprak van een indrukwekkende wapenvondst. "Het is de rechtstaat onwaardig."

Inval

Politie en justitie deden op 27 mei een grote inval bij leden van de Bandidos. Twintig mensen werden daarbij opgepakt, onder wie de president van de Limburgse afdeling van de Bandidos, Harrie Ramakers. Ook zijn advocaat, Phil Boonen, zegt dat er bij de president geen vuurwapens zijn gevonden.

Wapens

Er werden wel wapens in beslag genomen bij de actie, onder meer vijf raketwerpers, kalasjnikov-machinegeweren en tientallen handvuurwapens. Maar volgens advocaat van de Bandidos, die elf leden bijstaat, zijn de raketwerpers gevonden bij een verdachte die geen lid is van de Bandidos. De man zou een bekende zijn van een kennis van de motorclub.

Ook het andere zware wapentuig is bij niet-leden gevonden, stelt de raadsvrouw. Het OM zegt in een schriftelijke reactie dat ze het verband tussen de wapenvondst en de Bandidos onderzoekt, maar zegt niet dat de wapens bij clubleden zijn gevonden.

Beeldvorming

De Bandidos-advocaat beticht politie en justitie van beeldvorming van de motorclub die zij bijstaat. Gery Veldhuis, chef van de Politie Limburg, sprak tijdens de persconferentie na afloop van de actie van een substantiële vondst.

"We hebben op meerdere plekken handvuurwapens aangetroffen, op één plek hebben we zes automatische handvuurwapens aangetroffen en vijf raketwerpers", zei Veldhuis. "Daarnaast is er een hoeveelheid munitie gevonden die wordt aangeduid als vele kilo's. En een aantal zware vuurwerkbommen die wij ook interessant vinden in verband met een aantal ontploffingen in Zuid-Limburg vorig jaar."

Vast

Op dit moment zitten nog veertien verdachten vast die bij de actie zijn opgepakt, onder wie president van de Bandidos Ramakers en andere leden van de motorclub. Het OM heeft de beperkingen van de verdachten vandaag opgeheven.

Vorige week is de voorlopige hechtenis van de verdachten verlengd met 60 dagen. De zaak wordt eind augustus inhoudelijk behandeld door de rechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl