ANP
NOS Nieuws

1500 nabestaanden herdenken ramp MH17 in Nieuwegein

In het congrescentrum in Nieuwegein herdenken nabestaanden de ramp met vlucht MH17, vandaag precies een jaar geleden. De plechtigheid begon om 14.00 uur.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken wonen ongeveer 1500 nabestaanden de dienst bij. De herdenking is georganiseerd door de Stichting Vliegramp MH17, waarin de nabestaanden zich hebben verenigd.

De eerste familieleden en vrienden kwamen om 12.00 uur aan. Er zijn ook nabestaanden uit het buitenland naar Nieuwegein gekomen.

Het programma is door de nabestaanden samengesteld. Zij lezen net als bij de nationale herdenking in november de namen van de 298 slachtoffers voor. Ook wordt er gesproken, wordt er muziek gemaakt en gedanst.

Nabestaanden komen aan bij congrescentrum

Bekend terrein

Het congrescentrum waar de herdenking plaatsvindt, is bekend terrein voor de nabestaanden. Kort na de ramp kwamen ze hier bij elkaar om door hulpdiensten geïnformeerd te worden en kregen zij er de steun van het koninklijk paar en leden van het kabinet. Ook daarna kwamen zij naar de locatie om informatie te krijgen over het verloop van het identificatieproces.

Ook vandaag is een afvaardiging van het kabinet aanwezig. Premier Rutte, minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie), minister Koenders (Buitenlandse Zaken), minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) wonen de herdenkingsdienst bij.

Voor zover bekend zijn er geen leden van het Koninklijk Huis bij.

Besloten

In tegenstelling tot de nationale herdenking in de RAI in Amsterdam, in november vorig jaar, wordt de plechtigheid niet live uitgezonden op radio en televisie.

De herdenking is besloten en er hebben nauwelijks journalisten toegang. Een samenvatting van de bijeenkomst wordt na afloop beschikbaar gesteld aan de pers.

Zonnebloemen

Ook op een aantal andere plekken in Nederland werd stilgestaan bij de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Zo werden bij de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum zonnebloemen uit het rampgebied neergezet voor nabestaanden.

 • ANP
  Ook op Schiphol stond men stil bij de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17
 • ANP
  De vlag hing halfstok op Schiphol
 • ANP
  Bij een herdenking in Hilversum werden zonnebloemen uit Oost-Oekraïne neergelegd
 • Frances Vermeeren
  De zonnebloemen uit Oost-Oekraïne waren bestemd voor nabestaanden uit Hilversum.
 • ANP
  Ook op het Binnenhof in Den Haag werd de ramp met MH17 herdacht

De eerste beelden van de herdenkingsdienst kunt u zien in een extra Journaal om 16.30 uur op NPO2 en op NPO Nieuws.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl