NOS Nieuws

Rutte: in najaar kijken naar schuldverlichting Grieken

  • ANP
    Rutte tijdens het debat over de Griekse deal

Premier Rutte wil nog niet zeggen of het Nederlandse kabinet bereid is mee te werken aan schuldenverlichting of uitstel van een deel van de Griekse miljardenschuld. De Europese Unie praat in oktober over mogelijke schuldverlichting voor Griekenland.

"We kijken in oktober of er iets moet gebeuren of niet", zei de premier tijdens het debat over het nieuwe steunpakket aan de Grieken. "Een oplossing voor de schulden komt pas aan de orde als de vereiste hervormingen zijn doorgevoerd. Je moet een pressiemiddel achter de hand houden."

Andere keuze

Daarmee bedoelt Rutte dat Griekenland eerst serieus en snel de hervormingen moet doorvoeren, en pas dan eventueel kan vragen om een deel van de schulden later te betalen. De premier benadrukt dat schulden niet kunnen worden kwijtgescholden als een land in de eurozone zit. "Dus als Griekenland dat wil moet er een andere keuze gemaakt worden."

Volgens Rutte kan het in oktober dus alleen maar gaan over schuldenverlichting en niet over kwijtschelding. Dat kan door bijvoorbeeld de leentermijn te verlengen of nieuwe afspraken te maken over de rente. Schuldkwijtschelding kan alleen als Griekenland besluit de eurozone te verlaten, aldus de premier.

Oneerlijk

Regeringspartij VVD heeft al grote twijfels over het huidige steunpakket en heeft er geen vertrouwen in dat Griekenland de afgesproken hervormingen inderdaad gaat doorvoeren. De partij wil nu nog niets weten van een verlichting van de schulden.

De PVV is ook tegen schuldsanering, maar is sowieso tegen elke financiële hulp aan Griekenland.

Andere partijen, zoals de PvdA, D66, GroenLinks en de SP, zijn minder streng over het soepeler omgaan met de afbetaling van de torenhoge schulden. D66 zou instemmen met een deel kwijtschelding of uitstel van de schulden van Griekenland, als dat nodig zou zijn, benadrukte D66-leider Pechtold in het debat.

Wantrouwig

"Waarom zeggen premier Rutte en de VVD niet gewoon eerlijk dat dat aan de orde is, waarom laten ze dat boven de markt hangen?", aldus Pechtold. "Dit zorgt voor onduidelijkheid en daardoor worden burgers wantrouwig."

Hij wijst erop dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) al heeft uitgerekend dat de Griekse schuldenlast onhoudbaar is. Het IMF stelt dat de schulden óf uitgesmeerd moeten worden over een langere periode van tientallen jaren, of dat een deel moet worden kwijtgescholden, een zogenoemde 'haircut'.

In het debat verwierp Rutte ook de kritiek op het nieuwe akkoord met Griekenland. "Het is een geloofwaardig pakket. Stevig en fair". De premier benadrukt dat de Griekse regering nog niet kan rekenen op het vertrouwen van de andere eurolanden. "Dat vertrouwen moeten ze eerst terugwinnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl