NOS Nieuws

VVD-fractie wil nog niet oordelen over Griekse deal

  • ANP
    VVD-Kamerlid Harbers weigert vandaag duidelijk te maken over zijn fractie instemt met de Griekse deal.

Regeringspartij VVD wil zich nog niet uitspreken over het steunpakket voor Griekenland. Volgens het VVD-Kamerlid Harbers zijn de onderhandelingen met Griekenland nog niet begonnen.

"Niemand weet wat er precies gaat gebeuren. Een Grexit is niet uitgesloten", zei Harbers tijdens het Kamerdebat over het akkoord dat de Europese landen maandagochtend sloten met Griekenland.

Harbers heeft wel allerlei kritische vragen over het akkoord, maar na de beantwoording van premier Rutte en minister Dijsselbloem van Financiën zal de VVD niet voor- of tegenstemmen. "Wij nemen pas een standpunt in als het hele akkoord met Griekenland is uitonderhandeld en het kabinet de stukken daarover naar de Kamer heeft gestuurd".

Bungelen

Harbers kreeg de hoon van bijna alle oppositiepartijen over zich heen. Er ligt wel degelijk een akkoord om een mening over te geven, benadrukken CDA, SP, D66, ChristenUnie, SGP en PVV.

Volgens D66-leider Pechtold laat de VVD-fractie zijn eigen premier bungelen. Rutte heeft een belangrijke bijdrage geleverd door zich hard op te stellen tegenover Griekenland en ingrijpende hervormingen te eisen.

Politieke stuiptrekkingen

Rutte erkent ruiterlijk dat hij zijn verkiezingsbelofte 'Geen cent meer voor de Grieken' heeft gebroken. Pechtold: "De opstelling van de VVD-fractie zijn politieke stuiptrekkingen van een gebroken verkiezingsbelofte."

Volgens de ChristenUnie stelt de VVD alleen maar vragen "voor de bühne". "De VVD doet alsof er over alles nog kan worden onderhandeld. Iedereen weet dat dat niet zo is", aldus CU-Kamerlid Schouten. De SGP noemt het zorgelijk dat de regeringspartij niet eens op hoofdlijnen een oordeel wil geven.

Volgens premier Rutte vraagt het kabinet de Tweede Kamer nu niet om een besluit. De onderhandelingen over de uitvoering van het pakket gaan de komende weken beginnen en dat zal resulteren in een Memorandum of Understanding, een MoU.

De Duitse Bondsdag moet wel morgen een besluit nemen, omdat daar het kabinet toestemming moet krijgen om met de onderhandelingen te mogen starten. Dat geldt niet voor het Nederlandse kabinet, zegt Rutte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl