Hij zou een grote speler worden, een sensatie bij Real Madrid, een steunpilaar in Oranje, een jongen waar het Nederlandse voetbal trots op zou zijn. Maar het liep allemaal net even iets anders bij Royston Drenthe. 

Drenthe speelt in 2007 een fantastisch EK onder 21 in Nederland en is net als Maceo Rigters en Ryan Babel een van de uitblinkers bij Oranje, dat onder Foppe de Haan de titel verovert. Drenthe verdient door zijn goede toernooi een transfer naar een van de grootste clubs ter wereld, Real Madrid.

Van Madrid via Vladikavkaz naar Kayseri

Ondanks een schitterende goal tijdens zijn officiële debuut in Santiago Bernabéu redt Drenthe het niet in de Spaanse hoofdstad. Na 46 competitiewedstrijden in drie jaar begint hij aan een avontuur dat hem langs zeven clubs in vijf jaar voert.

Via Hércules Alicante en Everton belandt hij in Vladikavkaz, de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Noord-Ossetië. Drenthe slaagt er niet in Alania Vladikavkaz voor degradatie te behoeden.

Zijn contract voor drieënhalf jaar ten spijt, trekt Drenthe daarop weer verder. Hij probeert het opnieuw in Engeland, eerst bij Reading, daarna bij Sheffield Wednesday.

De wispelturige loopbaan van Drenthe Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Royston wil naar huis

Het zijn twee weinig bevredigende jaren in het Engelse Championship. Drenthe verkast weer. In januari van dit jaar tekent hij een contract van 2,5 jaar bij het Turkse Kayseri Erciyesspor. Het wordt opnieuw geen succesverhaal. De club degradeert uit het hoogste Turkse niveau.

De inmiddels 28-jarige Drenthe ziet een terugkeer naar Nederland zitten. PEC Zwolle heeft al met de verdediger gesproken. Drenthe in Overijssel. Het klinkt als een mooi, nieuw hoofdstuk in de roerige loopbaan van Drenthe.

Ook Quincy Owusu-Abeyie heeft heimwee

Niet alleen het lang verstopte talent van Drenthe keert wellicht terug naar de eredivisie. Ook Quincy Owusu-Abeyie hoopt op een terugkeer naar Nederland. Hem kennen we van een ander jeugdtoernooi. De inmiddels 29-jarige vleugelspeler brak door tijdens het WK onder 20 in 2005. 

Ook het cv van Quincy liegt er niet om. Na zijn vertrek in 2002 uit de opleiding van Ajax kwam hij uit voor Arsenal, Spartak Moskou, Celta de Vigo, Birmingham City, Cardiff City, Portsmouth, Al-Sadd, Málaga, Panathinaikos en Boavista.

STER reclame