'Discussie over kwijtschelding Griekse schulden komt terug'
De Griekse premier Tsipras gelooft niet in het akkoord dat hij maandag in Brussel sloot met de geldschieters, bekende hij gisteren. Een van die geldschieters - het Internationaal Monetair Fonds - lijkt ook grote twijfels te hebben bij de gemaakte afspraken. "De Griekse schuld kan alleen houdbaar worden gemaakt door maatregelen die veel verder gaan dan wat Europa tot nu van plan is", valt te lezen in een IMF-analyse.
Het IMF doelt op schuldsanering. De eurolanden willen daar niets van weten, maar volgens het IMF is kwijtschelding onvermijdelijk. NOS-verslaggever Eva Wiessing in Athene zegt dat het uitlekken van de analyse goed nieuws is voor Tsipras. "De Griekse regering zegt al maanden: we kunnen die schuld nooit afbetalen. Nu zegt het IMF het ook."
Het IMF ziet twee opties: een deel van de Griekse schuld van ruim 300 miljard euro als verloren beschouwen, of Griekenland dertig jaar extra geven om leningen af te lossen. "Dat is niet zo leuk voor de Nederlanders en de Duitsers", zegt Wiessing, verwijzend naar het standpunt van Den Haag en Berlijn dat schuldsanering géén optie is. "Het is politiek bijna niet te verkopen."
'IMF is a-politiek'
In Brussel is ook niemand die écht opkijkt van de IMF-stukken. "Het fijne is dat het IMF volledig apolitiek is", zegt NOS-correspondent Arjan Noorlander. "Dat maakt gewoon een economische analyse en die wordt in Brussel ook wel gedeeld." Maar politiek ligt schuldsanering veel moeilijker.
"Over een aantal maanden zal er zonder enige twijfel een discussie komen over het kwijtschelden van schulden. Het kan niet anders. Maar nu kan dat nog niet", zegt Noorlander. "Er is maandag een deal gemaakt waarin niets staat over schuldsanering." Noorlander denkt dat iedereen in Brussel daar voorlopig aan vasthoudt, premier Rutte incluis. Die debatteert morgen met de Kamer over het akkoord.
Ook premier Rutte weet dat Griekenland er zonder schuldsanering niet bovenop komt.
In het Kamerdebat krijgt Rutte vrijwel zeker de vraag of schuldsanering op termijn nodig is. "Rutte zal zeggen: nu niet. Maar ook hij weet dat Griekenland er zonder schuldsanering niet bovenop komt", aldus Noorlander.
Het Griekse parlement moet vanavond stemmen over het akkoord, waarin Griekenland wordt gedwongen tot harde bezuinigingen en hervormingen. "Als alles goed gaat in het parlement, krijgt Griekenland 12 miljard euro om de zomer door te komen. Dan wil iedereen in Brussel het er niet meer over hebben. Maar daarna zal de discussie over schuldsanering ongetwijfeld terugkomen."