Premier Tsipras in het parlement
NOS NieuwsAangepast

Tsipras spreekt Grieks parlement toe voor stemming

Het debat in het Griekse parlement over het Europese akkoord voor het land is al uren aan de gang. Het debat zou om 18.00 uur plaatselijke tijd (17.00 uur in Nederland) beginnen, maar begon uiteindelijk ruim drie uur later. Dat kwam doordat het fractieoverleg van regeringspartij Syriza uitliep.

Premier Tsipras was lange tijd niet in het parlement aanwezig. Pas rond 23.45 uur Nederlandse tijd kwam hij de zaal in. Daar nam hij meteen het woord.

Signaal

Hij zei onder meer dat de Griekse politici een verantwoord besluit moeten nemen over het akkoord. "Het was een ongelijke strijd. Maar desondanks hebben we een signaal afgegeven van waardigheid en democratie aan Europa en de hele wereld. Dat signaal verdwijnt niet."

Tsipras wilde het buitenland niet de schuld geven van de Griekse problemen. "Die liggen hier. De oligarchen, de kartels, de belastingontduikers en diegenen die hier regeerden."

Na afloop van zijn toespraak kreeg hij een staande ovatie van de leden van zijn partij.

Tsakalotos

Het akkoord werd eerder op de avond verdedigd door minister Tsakalotos van Financiën. Die zei tijdens het debat dat er oneerlijke maatregelen in het plan staan. Het moment dat het akkoord werd gesloten, maandagochtend, was het moeilijkste moment in zijn leven. "Maar helaas hadden we geen andere keus dan deze overeenkomst te accepteren."

Tsipras: we hebben een signaal afgegeven

De kans is groot dat het parlement instemt met het akkoord, zegt correspondent Conny Keessen. Al zal het wel een lange avond worden. Veel oppositieleden hebben al gezegd dat ze instemmen met de bezuinigings- en hervormingsplannen, maar het is de vraag wat Tsipras' eigen partij Syriza gaat doen.

Veel leden van zijn partij zijn ontevreden met het akkoord. Volgens hen breekt de premier zijn verkiezingsbeloften, omdat hij had beloofd dat er geen bezuinigingen meer zouden komen en dat pijnlijke maatregelen zouden worden teruggedraaid.

Middernacht

De parlementsvoorzitter dreigde vooraf dwars te gaan liggen. Ze is fel tegen de plannen en wilde de stemming traineren, zodat de deadline niet wordt gehaald. Ze opende het debat nog, maar heeft inmiddels plaatsgemaakt voor de vice-voorzitter.

De leider van coalitiepartner Onafhankelijke Grieken riep de Syriza-leden op om voor te stemmen. "Als deze regering valt, is er geen hoop meer." Ook de leider van oppositiepartij Nieuwe Democratie zegt voor het akkoord te stemmen.

Het was de bedoeling dat er voor middernacht plaatselijke tijd (23.00 uur Nederlandse tijd) over het akkoord gestemd zou worden, maar dat is niet gelukt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl