Een artist impression van het nieuwe 'Cultuurpaleis'
NOS Nieuws

Den Haag sloopt Lucent Danstheater en Philipszaal

In Den Haag worden drie beeldbepalende gebouwen gesloopt om plaats te maken voor een nieuw cultuurcomplex. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt.

Het nieuwe gebouw komt op de plaats van het Lucent Danstheater, de Dr. Anton Philipszaal en de toren waarin vroeger de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie zaten.

2019

Het winnende ontwerp is van de architecten Patrick Fransen van Architectuurstudio HH en Jo Coenen Architects & Urbanists. De bouw start volgend jaar.

Het gebouw, dat in 2019 in gebruik moet worden genomen, wordt het onderkomen van het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium.

In het gebied, tussen Turfmarkt, Turfhaven, Schedelhoekshaven en Spui, komen verder woningen, horeca, een hotel en winkels.

Tegenstanders

Er wordt al jaren gepraat over het nieuwe cultuurcomplex. In 2013 stemde de gemeenteraad in met de bouw. Tegenstanders wilden de bestaande gebouwen opknappen. Uit onderzoek van de gemeente bleek dat nieuwbouw goedkoper zou uitvallen.

Vorig jaar stuurde de gemeente de plannen terug naar de tekentafel. De Haagse Stadspartij, die toen in het college kwam, was al jaren tegen de voornemens. Er moest een nieuw ontwerp komen, waarbij ook de omgeving zou worden opgeknapt. De kosten mochten niet hoger worden dan in het oude plan: maximaal 181 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl