NOS NieuwsAangepast

Den Haag krijgt nieuw cultuurpaleis

De Haagse gemeenteraad heeft ingestemd met de bouw van een nieuw cultuurpaleis. In 2018 moeten de deuren van het Spuiforum opengaan voor publiek. De stad wil maximaal 181 miljoen euro besteden aan het gebouw, waar de afgelopen tijd veel over was te doen.

Het cultuurpaleis wordt het onderkomen van het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Het gebouw komt op de plek waar nu nog de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater staan. Die gebouwen worden afgebroken.

Vlekkeloos

De vergadering over het bestemmingsplan verliep niet vlekkeloos. De oppositie eiste het vertrek van cultuurwethouder Norder (PvdA). De partijen zijn bang dat Den Haag wordt opgezadeld met onaanvaardbare financiële risico's. De motie werd verworpen, omdat de coalitie tegenstemde.

De tegenstanders van het project willen dat de bestaande gebouwen worden opgeknapt, maar uit onderzoek van de gemeente blijkt dat een nieuw gebouw goedkoper is. Zij vinden dat de miljoenen in tijden van bezuinigingen ergens anders aan moeten worden uitgegeven.

Aannemer

Nu het bestemmingsplan is aangenomen, kan de gemeente op zoek naar een aannemer om het Spuiforum te bouwen. "Er kan gestart worden met de realisatie van het nieuwe culturele hart van Den Haag", liet een woordvoerder van wethouder Norder weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl