NOS Nieuws

'Onderzoeksraad: rebellen haalden MH17 neer'

CNN baseert zich op een bron die het conceptrapport heeft ingezien

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) hebben de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne vlucht MH17 met een raket uit de lucht geschoten, meldt CNN. De zender heeft de informatie van een anonieme bron die een conceptrapport heeft gelezen van de raad.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid, die de ramp met het toestel van Malaysia Airlines onderzoekt, geeft geen commentaar op het nieuws van CNN. Het conceptrapport is vertrouwelijk, meldt de OVV. De onderzoeksraad verwacht het eindrapport in de eerste helft van oktober te publiceren.

De onderzoeksraad heeft zijn vertrouwelijke conceptrapport onlangs naar de luchtvaartautoriteiten van een aantal betrokken landen gestuurd. Het is voor het eerst dat er iets over de bevindingen van de OVV naar buiten komt.

Gedetailleerd

Volgens de bron van CNN bevat het rapport een gedetailleerd verslag van de gebeurtenissen op 17 juli van vorig jaar. Ook wordt het type raket beschreven waarmee het toestel is neergehaald en de baan die het projectiel volgde.

In het rapport staat volgens CNN precies op welke plek de raket is afgevuurd. Dat gebied was destijds in handen van de separatisten.

De onderzoeksraad spreekt zich volgens CNN ook kritisch uit over Malaysia Airlines dat gewoon vluchten bleef uitvoeren boven het oosten van Oekraïne. De luchtvaartmaatschappij zou zich niet hebben gehouden aan de veiligheidsinstructies die andere landen aan hun piloten hadden gegeven, waarin vliegen boven het oorlogsgebied werd ontraden.

Ramp

Bij de ramp met MH17 boven het oosten van Oekraïne kwamen 298 mensen om het leven, de meesten waren Nederlanders. Twee slachtoffers zijn nog niet geïdentificeerd.

In het eerste voorlopige rapport in september vorig jaar concludeerde de onderzoeksraad dat vlucht MH17 tijdens de vlucht in stukken is gebroken. Dat was vermoedelijk - zoals het officieel werd omschreven - het gevolg van structurele schade veroorzaakt door een groot aantal objecten die met hoge snelheid het toestel hebben doorboord.

Dat komt overeen met het belangrijkste scenario dat het team onder leiding van hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke nagaat in het strafrechtelijk onderzoek. Die onderzoekers willen achterhalen wie verantwoordelijk is voor de crash en vermoeden dat het toestel is neergehaald door een Buk-raket.

Rusland voelt niets voor de oprichting van een VN-tribunaal dat de daders van de ramp vervolgt.

Oorzaak

De OVV doet onderzoek naar de oorzaak van de crash en niet naar de daders. Dat doet het Openbaar Ministerie. Twee bronnen bevestigen aan de Volkskrant dat in het OVV-rapport niet expliciet een dader wordt aangewezen.

"In het rapport staat alleen dat het vliegtuig is neergehaald door een Buk-raket. Maar niet waar die raket vandaan kwam of wie er op het knopje heeft gedrukt", aldus een bron op het Binnenhof tegen de krant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl