NOS Nieuws

Tsipras gelooft niet in akkoord maar adviseert toch 'ja'

Tsipras gelooft niet in akkoord

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft in een rechtstreeks uitgezonden interview op de Griekse televisie gezegd dat hij niet gelooft in het akkoord dat maandag in Brussel is gesloten, maar dat hij desondanks zijn handtekening onder de overeenkomst heeft gezet.

Tegelijkertijd zei hij dat hij niet wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid en dat het akkoord, ondanks alle kritiek die daarop mogelijk is, het beste is wat Griekenland uit het vuur kon slepen.

Tsipras uitte ook kritiek op de manier waarop het akkoord in Brussel tot stand is gekomen. Hij zei dat de zware druk die op Griekenland is uitgeoefend niet spoort met de Europese traditie. Hij bespeurde bij zijn gesprekspartners wraakgevoelens vanwege het Griekse referendum.

Toch ziet hij ook goede dingen in het akkoord, bijvoorbeeld de discussie die op gang is gebracht over de herstructurering van de Griekse schuld. Hij zei ook dat de hervorming van het pensioenstelsel noodzakelijk is, omdat het niet goed is om voor je zestigste al met pensioen te gaan.

Varoufakis

Tsipras ziet het als een verdienste dat hij gedaan heeft gekregen dat de lonen en pensioenen in Griekenland niet omlaag gaan. De premier wordt in zijn eigen partij geconfronteerd met sterke oppositie tegen het akkoord, maar hij hoopt dat de overeenkomst morgen door het parlement komt.

Hij zei dat hij vastbesloten is zijn termijn als premier uit te zitten. Vervroegde verkiezingen sluit hij uit.

Tsipras noemde zijn afgetreden minister van Financiën Varoufakis een uitstekend econoom maar geen politicus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl