NOS Nieuws

Netanyahu noemt atoomakkoord historische vergissing

Netanyahu nieuw

De Israëlische premier Netanyahu noemt het atoomakkoord met Iran een "grote vergissing van historische proporties". In Jeruzalem liet hij weten dat Israël zich niet gebonden acht aan het akkoord.

Netanyahu reageerde op de deal tijdens zijn ontmoeting met minister Koenders van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem.

Jackpot

"Iran krijgt nu de jackpot", zei Netanyahu, "met de honderden miljarden dollars die het mogelijk maken om door te gaan met de agressie en terreur in de regio en in de wereld."

De premier vindt dat de weg naar nucleaire wapens open ligt voor Iran, nu de sancties worden opgeheven.

Nucleair arsenaal

Israël is altijd fel tegen een deal met Iran geweest. Het land vindt dat een akkoord het voortbestaan van Israël bedreigt. Netanyahu wees er ook op dat de Iraanse president Rohani vrijdag nog deelnam aan een parade in Teheran waarbij de Amerikaanse en de Israëlische vlag werd verbrand.

De overeenkomst met Iran vertoont dezelfde fouten als die met Noord-Korea, zei Netanyahu. Het systeem van inspecties heeft toen niet kunnen voorkomen dat dat land zich tot een kernmacht ontwikkelde, verklaarde de Israëlische premier.

Over tien jaar zal een "rijker, niet hervormd en halsstarrig" Iran over een groot nucleair arsenaal beschikken, waarschuwde Netanyahu.

Inspecties

Minister Koenders is wel positief over het atoomakkoord, al zijn de details van de afspraken nog niet bekend. Koenders stelt dat er door de deal juist grenzen worden gesteld aan het nucleaire programma van Iran en dat er meer controle mogelijk wordt door de internationale inspecties.

Hij benadrukt dat de sancties gefaseerd worden afgebouwd en dat ze weer worden ingesteld als Iran zich niet aan de afspraken houdt.

Vandaag begon minister Koenders aan een driedaags bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden. Na zijn ontmoeting met Netanyahu reist hij door naar Ramallah, waar hij zal praten met de Palestijnse president Abbas en een regeringsdelegatie. Morgen is Koenders in de Gazastrook, om donderdag tenslotte te spreken met de Israëlische president Rivlin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl