EU-president Tusk (r), EC-voorzitter Juncker (l) en Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem
NOS Nieuws

'Directe Grexit afgewend, maar we zijn er nog lang niet'

"We hadden maar een doel, en na 17 uur onderhandelen is het gelukt." Dat zei EU-president Tusk in een persconferentie, vlak nadat er in Brussel een akkoord werd gesloten over een nieuw noodpakket voor Griekenland. "En daarin zijn hele scherpe eisen gesteld aan de Grieken", zegt NOS-correspondent Gwen Ter Horst.

In de plannen gaat het onder meer over een nieuw btw-stelsel en een verhoging van de pensioenleeftijd. Ook is gesproken over een Europees fonds waar opbrengsten van al dan niet geprivatiseerde Griekse staatsbedrijven moeten worden ondergebracht.

Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem sprak duidelijke taal: als het Griekse parlement de plannen niet goedkeurt, dan komt er ook geen geld voor de Grieken.

Lange weg te gaan

"We zijn er nog lang niet", zegt Ter Horst. "Nu is het Griekse parlement aan zet. Tsipras moet de lange lijst van extra hervormingen door zijn parlement loodsen. Daar krijgt hij nog een zware dobber aan."

De plannen moeten ook door de nationale parlementen van de andere landen in de eurozone. "Dus we gaan nog een heel lang traject tegemoet waarin nog veel besloten moet worden en waar in theorie nog veel mis kan gaan. Maar een directe Grexit is voor nu afgewend. Er ligt een akkoord waardoor er verder onderhandeld kan worden."

Dit heeft gevolgen voor elke Griek.

Conny Keessen, correspondent in Athene

In Athene heerst niet echt een juichstemming over het bereikte akkoord, zegt correspondent Conny Keessen. "Iedereen begrijpt hier dat het een zwaar pakket van hervormingen is dat er aankomt, dat voor elke Griek gevolgen heeft. Wel zijn veel mensen blij dat er voorlopig geen Grexit komt."

'Zal protest komen'

Of het akkoord dat premier Tsipras sloot op steun kan rekenen, verschilt per onderwerp, zegt Keessen. "Er zitten hervormingen in die al jaren geleden genomen hadden moeten worden. Daar zullen sommigen het best mee eens zijn. Maar wat er met de pensioenen gaat gebeuren zal veel gevolgen hebben voor de ouderen. Daar zal protest tegen komen."

Of de plannen ongeschonden door het parlement komen is dan ook moeilijk te zeggen. "Er is in principe wel een meerderheid. De problemen komen vooral bij de partij van Tsipras zelf vandaan. Twee ministers en aantal parlementsleden zijn het grondig met de plannen oneens. Het is daarom heel moeilijk te zeggen welke gevolgen dit gaat hebben voor de regering en voor wat Tsipras gaat doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl