'Grieken zien de toekomst somber in'
Met een schok werd correspondent Conny Keessen wakker in haar appartement in Athene. "Mijn eerste gedachte was: leef ik nu in een land zonder euro?" Ze was niet de enige die zich dat afvroeg. "Ik heb direct de tv aangezet. Net als veel van mijn buren, hoorde ik vanuit mijn appartement."
Er heerst een sombere sfeer in het land, zegt Keessen in het NOS Radio 1 Journaal. "Mensen zijn angstig, pessimistisch, verward. Ze proberen te begrijpen wat er op hen af komt: een bezuinigingspakket dat nog zwaarder is dan het pakket dat ze ruim een week geleden in het referendum nog hebben afgewezen."
Dissidenten
In Brussel ligt sinds gisteravond een compromisvoorstel op tafel dat door velen wordt gezien als snoeihard. In Griekenland zijn een aantal partijgenoten van premier Tsipras fel tegen. "Het is vooral de vraag wat de dissidenten gaan doen", zegt Keessen.
In ieder geval twee ministers en ongeveer dertig parlementsleden staan niet achter de plannen, vertelt ze. "Er wordt al gespeculeerd dat er wijzigingen in zijn regering komen. Maar dan is er ook nog de parlementsvoorzitter, een van de heftigste dissidenten. Die heeft al laten weten: ik stap niet op. Er gaat dus nog een hoop gebeuren; het is allemaal heel onzeker."
Grexit
Mocht Tsipras nee zeggen tegen de voorstellen van Brussel, dan volgt een Grexit, zegt correspondent Gwen ter Horst. "Dat staat zelfs in de laatste paragraaf van het document dat nu op tafel ligt."
De Grieken voelen een Grexit dichterbij komen, iets wat ze eerst niet geloofden. Dat werd als een dreigement gezien.
"Alleen als Tsipras aan alle eisen voldoet, is er wat de eurolanden betreft een mogelijkheid om te onderhandelen over een nieuw steunpakket." Gaan de Grieken niet akkoord, dan wordt Athene verzocht de eurozone te verlaten. "Dat gevaar is nog steeds niet geweken."
Pessimisme
Ook in de straten van de Griekse hoofdstad is dat voelbaar. "Mensen zijn pessimistischer dan afgelopen weekend", zegt verslaggever Ireen Oostveen. "Ze voelen een Grexit dichterbij komen, iets wat ze eerst niet geloofden. Dat werd als een dreigement gezien."
Veel Grieken denken dat wat er ook gebeurt, het alleen maar slechter wordt. "Of nog meer bezuinigingen of uit de euro. Dat is beide niet goed, vinden velen."
Auschwitz
De Griekse kranten hebben geen goed woord over voor wat zich in Brussel afspeelt. De grootste krant van het land heeft het over een verstikkende druk op Griekenland. Een andere grote linkse krant kopt 'Jullie verdrinken het land'.
Kleinere activistische kranten verwijzen naar de Tweede Wereldoorlog. "Griekenland in Auschwitz, schrijft eentje. Een andere spreekt van de Holocaust. De krant van Syriza, de partij van Tsipras, kopt met 'Duitsland vernietigt Europa weer'", zegt Oostveen.