De hoofdrolspelers van de komende uren, Merkel, Hollande en Tsipras, bij het begin van de vergadering
NOS Nieuws

'Het is nu aan de regeringsleiders'

In Brussel is de bijeenkomst begonnen van de regeringsleiders van de eurolanden. De Eurogroep, het overleg van de ministers van Financiën onder leiding van minister Dijsselbloem, is afgerond.

"We zijn een eind gekomen, maar er zijn nog een paar grote problemen", zei Dijsselbloem na afloop. "Die leggen we voor aan de regeringsleiders, het is nu aan hen."

Meer wilde Dijsselbloem niet kwijt.

De ministers hebben gisteren acht uur lang overlegd. Vanochtend kwamen ze opnieuw bijeen.

'We moesten van ver komen'

Inhoud voorstel

Volgens correspondent Arjan Noorlander ligt er een voorstel waarin Griekenland op zes hoofdpunten aanvullende stappen moet zetten. Daarbij gaat het om bekende thema's zoals nieuwe wetten op het gebied van de btw en pensioenen en het beperken van de overheidsuitgaven, maar ook het instellen van een onafhankelijk statistiekbureau en het versnellen van juridische procedures.

Het land moet 50 miljard euro aan staatsbezittingen in een Europees fonds storten om zijn schuld te kunnen afbetalen en het Griekse parlement moet nog deze week instemmen met de maatregelen. Als dat allemaal lukt, kan Athene aanspraak maken op een overbruggingskrediet van 7 miljard euro.

Het definitieve besluit daarover zou genomen moeten worden op een nieuwe eurotop, volgend weekend.

Een top met de leiders van alle 28 lidstaten van de Europese Unie, die ook voor vanmiddag was voorzien, is afgeblazen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl