De Griekse minister van Financiën Tsakalotos (rechts) bij zijn eerste Eurogroepvergadering (7 juli)
NOS Nieuws

Vertrouwen cruciaal in onderhandelingen over Griekenland

Vertrouwen terugwinnen, daar draait het vooral om in de gesprekken van de Eurogroep over Griekenland. De afgelopen maanden heeft de Griekse regering zich star opgesteld en wilden de geldschieters (Europese Commissie, ECB en IMF) zich vooral aan de regels houden. Er waren veel en lange bijeenkomsten van de Eurogroep en een paar keer werden de regeringsleiders naar Brussel geroepen voor een extra eurotop.

Waarom worden de Grieken zo gewantrouwd? De regering in Athene komt steeds met nieuwe plannen, waarmee miljarden gemoeid zijn. Maar het gaat erom dat de Grieken nu echt gaan doen wat ze beloven.

Joris van Poppel: het gaat om vertrouwen

Niet genoeg hervormd

De andere eurolanden willen dat Griekenland de hervormings- en bezuinigingsplannen ook daadwerkelijk uitvoert. Het gaat om grote bedragen, die geef je niet zomaar weg. Daar moeten concrete maatregelen tegenover staan, is de breed gedeelde gedachte. Beloftes alleen volstaan niet meer.

De afgelopen jaren zijn wat dat betreft een slecht voorbeeld. De Grieken kregen al miljardensteun in ruil voor hervormingen, maar een deel van die hervormingen is nooit uitgevoerd. Zo waren er veranderingen van de belastingen en de pensioenen beloofd, maar die kwamen er niet.

Geduld is op

Dat Griekenland slecht ligt in de Eurogroep bleek afgelopen week nog eens uit het opstappen van de Griekse minister Varoufakis. Het boterde niet tussen hem en zijn collega's. Zijn opvolger Tsakalotos maakte ook geen flitsende entree: hij bracht dinsdag precies nul concrete voorstellen in.

De regeringsleiders van de eurolanden bepalen uiteindelijk wat er gebeurt, of het nu om een Grexit of een nieuw steunpakket gaat. Met name bondskanselier Merkel, premier Rutte en de leiders van de Baltische landen hebben meermaals laten weten dat hun geduld met de Grieken op is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl