'Politie leert niet van foute aanbesteding'
De politie heeft te weinig geleerd van de fouten die zijn gemaakt bij de aankoop van politieauto's. Daardoor kan een nieuwe aanbesteding, volgend jaar, opnieuw veel te duur uitpakken. Dat zegt de directeur van het bedrijf dat de grote corruptiezaak bij politie en Defensie naar buiten bracht: "Het zit nog steeds structureel fout bij de politie".
Directeur Gerard van Hoeven van electronicabedrijf Tomar, dat apparatuur zoals alcoholtesten en video-apparatuur levert, bracht in 2011 naar buiten dat een aanbesteding van 13.000 politiewagens frauduleus verlopen is. De biedingsvoorwaarden zouden zo zijn opgesteld, dat alleen de grote Volkswagenimporteur Pon kans maakte op de order.
Kennis
Volgend jaar is er opnieuw een aanbesteding van politiewagens omdat het contract met Pon afloopt. Van Hoeven is van plan weer mee te dingen naar de opdracht, maar denkt dat concurrenten dan opnieuw buiten de boot zullen vallen.
Nationale Politie
Volgens Henk van Essen, lid van de korpsleiding van de Nationale Politie, is er veel geleerd van de desastreus verlopen aanbesteding. Zo wordt er beter overlegd met de bedrijven die willen meedingen en is de afdeling die de eisen voor de offerte opstelt gescheiden van de afdeling die de opdracht gunt. Hij heeft er alle vertrouwen in dat een volgende aanbesteding wel goed verloopt
Enquête
Volgens Gerard van Hoeven is er meer nodig om een cultuurverandering bij de politie teweeg te brengen: "Ik heb ernstige twijfels of de huidige politietop het zelfreinigend vermogen heeft om orde op zaken te stellen. De enige manier waarop dat in mijn ogen kan, is in een parlementaire enquête".