De politie in de Haagse Schilderswijk
NOS Nieuws

Veroordelingen voor rellen Schilderswijk

De rechtbank in Den Haag heeft drie mannen veroordeeld vanwege hun betrokkenheid bij de rellen in de Schilderswijk. Een man uit Amsterdam moet de cel in en twee mannen uit Leeuwarden en Terneuzen hebben een werkstraf gekregen.

De 31-jarige Amsterdammer is veroordeeld tot vier weken cel, waarvan twee voorwaardelijk. Hij heeft via sociale media opruiende teksten verspreid en agent Marius Blok bedreigd. De agent heeft over die bedreigingen een emotioneel blog geschreven. De dader moet Blok een schadevergoeding betalen van 750 euro.

De tweede en de derde verdachte uit Leeuwarden en Terneuzen zijn allebei veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf. De twee mannen hebben wel een werkstraf gekregen van respectievelijk 60 en 50 uur. De mannen hadden opruiende teksten verspreid via Facebook.

Facebook

In een Facebookbericht schreef de 31-jarige Amsterdammer dat hij hoopte dat agent Blok hem zou aanhouden, zodat hij hem "overhoop kon steken". Tegen de rechter zei hij dat het niet de bedoeling was dat iemand op zijn Facebookprofiel keek. De rechter vindt dat de man er rekening mee had moeten houden dat het bericht kon worden gedeeld en geliket. Volgens de rechtbank was het een doodsbedreiging en "een misdrijf tegen het leven".

De rechtbank doet vanmiddag uitspraak tegen vier mannen die betrokken zijn geweest bij de Schilderswijk-rellen. Ze worden berecht via het snelrecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl