Wijkagent wordt bedreigd: 'Dit is de moordenaar van Mitch'
Twee dagen na de dood van de Arubaan Mitch Henriquez, verschijnen zijn naam en foto voor het eerst op internet. "Dit is de moordenaar van Mitch", staat erbij. Sindsdien wordt wijkagent Marius Blok, samen met andere collega's, bedreigd. Op politie.nl vertelt hij wat dat met hem doet. "Ik ben geraakt. Kwaad. Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen vanuit hun emotie of vanuit sensatiezucht klakkeloos zo’n bericht overnemen."
Dat hij op sociale media wordt bestempeld als de agent die verantwoordelijk is voor de dood van Henriquez, hoort hij via een collega. Een foto van hem is vergeleken met beelden waarop te zien is hoe agenten de Arubaan aanhouden. Daarop staan vijf agenten. Mensen denken dat Blok een van hen is.
Nu stopt het niet als je naar huis gaat. Integendeel, het gaat continu door.
Maar dat klopt niet, schrijft Blok. Zelf is hij niet in het Zuiderpark op het moment dat Henriquez met geweld wordt aangehouden. "Ik was toen gewoon in mijn wijk, de Schilderswijk, aan het werk. Rond die tijd sprak ik in de omgeving van de As-Soennah-moskee met bezoekers over de betekenis van de ramadan."
De foto die op internet circuleert, is gemaakt tijdens een demonstratie een dag later voor het politiebureau in de De Heemstraat. De betoging, die uitliep op rellen, is een reactie op de dood van Henriquez. Blok staat samen met collega's voor het bureau tegenover de betogers.
Confrontatie
In de dagen dat zijn naam rondzingt op het internet blijft hij aan het werk. Hij merkt dat steeds meer mensen hem op straat herkennen en hem confronteren met de beschuldigingen. "Soms voelde ik de haat in de blikken van mensen als ze naar me keken. Op zich niet heel bijzonder. Dat gebeurt wel vaker tijdens mijn werk." Maar nu neemt het ernstigere vormen aan. "Nu stopt het niet als je naar huis gaat. Integendeel, het gaat continu door."
Eind vorige week, schrijft Blok, wordt hij aangesproken door een 9-jarig meisje. "Meneer, mag ik u wat zeggen? Ik vind u zo'n vieze man, zo'n vieze man omdat u Mitch heeft vermoord", zegt ze tegen hem. "Haar woorden deden mij zoveel pijn. Dat is onbeschrijfelijk."
Het makkelijkste zou zijn als ik nu alles achter me laat en op vakantie ga. En daarna uit de wijk vertrek.
Dezelfde dag nog smeekt een wijkbewoner hem niet uit de wijk weg te gaan, ondanks de beschuldigingen. Hij maakt zich zorgen over zijn dochtertje van 11. "Laat mijn dochter niet in handen vallen van kwaadwillenden", schrijft Blok. "Die twee momenten staan op mijn netvlies gebrand. In mijn hoofd schiet het van het meisje met haar opmerking, naar de man. Het ene moment wint het meisje, het andere moment de vader."
Worsteling
Blok worstelt met de gevolgen van de bedreigingen. Hij noemt het onbegrijpelijk dat mensen klakkeloos alles delen op internet, zonder te beseffen hoeveel leed ze andere mensen daarmee berokkenen. Hij heeft erover nagedacht te stoppen met zijn werk in de Schilderswijk.
"Het makkelijkste zou zijn als ik nu alles achter me laat en op vakantie ga. En daarna uit de wijk vertrek. Maar dat zou een succes betekenen voor die haatzaaiers die mij op internet beschuldigen. Dat nooit. Daar weiger ik aan toe te geven." Blok wil verder niet in de media reageren.