Zwaarbewapende agenten bij protesten in Baltimore
NOS Nieuws

Politiechef Baltimore ontslagen na golf van moorden

De burgemeester van Baltimore heeft de politiechef van de stad ontslagen. Aanleiding is de stijging van het aantal moorden de afgelopen tijd. Die zette in kort nadat de zwarte man Freddie Gray na een arrestatie om het leven was gekomen.

Burgemeester Stephanie Rawlings-Blaked maakte het ontslag bekend met de politiechef aan haar zijde. Ze bedankte hem en verklaarde dat de kritiek op het leiderschap van de politie een te grote "afleiding" is geworden. "We hebben behoefte aan verandering."

Bout

Freddie Gray (25) werd in april opgepakt. Hij was gewond en vroeg herhaaldelijk om medische hulp maar werd geboeid in een arrestantenbusje gezet. De politie zegt dat een plotselinge stop van het busje Gray fataal is geworden; hij zou met zijn hoofd tegen een bout zijn gestoten waardoor zijn nek brak.

Justitie doet nog eigen onderzoek naar de doodsoorzaak van de zwarte man. Zes politieagenten worden vervolgd in de zaak.

De dood van Gray leidde tot rellen in Baltimore. Mei was de dodelijkste maand in de stad in meer dan 42 jaar. Er werden 43 mensen vermoord.

Gisteren openden gewapende mannen het vuur vlak bij een universiteitscampus. Drie mensen kwamen om het leven, een vierde raakte gewond. Volgens de politie ging het om een gerichte actie. Er zijn nog geen arrestaties verricht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl