'Als het moet kom ik naar Athene'

De leider van de liberale fractie in het Europees Parlement, Guy Verhofstadt, heeft de Griekse premier Tsipras in een emotioneel pleidooi opgeroepen om eindelijk echte hervormingen in gang te zetten. Verhofstadt, die met zijn armen zwaaide en schreeuwde, zei dat er nog nooit een Griekse premier zo'n sterk mandaat daarvoor had als Tsipras. "Doe het!", riep hij.

Verhofstadt begon zijn betoog met een vals compliment aan de ook aanwezige Tsipras, die eerst niet naar het Europees Parlement wilde komen. "Zo'n groot democraat als meneer Tsipras die bang is voor het debat: dat kon ook niet waar zijn", sneerde de Belg, verwijzend naar het referendum dat Tsipras zonder overleg met Europa afkondigde.

Verhofstadt uitte boosheid over het uitblijven van hervormingen. "We slaapwandelen al vijf jaar richting een Grexit. De laatste maanden rennen we", zei hij. Hij riep Tsipras om meer marktwerking toe te laten en de overheid te hervormen. "Ik wil zelfs naar Athene komen om alles persoonlijk met u te bespreken."

Verder eiste de Belgische oud-premier een einde aan de privileges voor reders en de Grieks-Orthodoxe Kerk. "Ik weet het: jullie houden van privileges", zei Verhofstadt in de richting van Griekse Europarlementariërs. "Maar ik niet!"

'Politieke ramp'

Tsipras kreeg van Verhofstadt ook de vraag hoe hij herinnerd wil worden. "Als een politieke ramp die de eigen bevolking arm heeft gemaakt, of als een revolutionaire hervormer? Als echte leider of als valse profeet?"

De Griekse premier reageerde nauwelijks op de tirade van Verhofstadt. Alleen aan het einde moest hij een paar keer lachen. Eerder had Tsipras in het Europees Parlement gezegd dat zijn land "een enorme inspanning" had gedaan om zich aan te passen.

Tsipras keek stoïcijns voor zich uit Reuters

STER reclame