NOS Nieuws

Griekenland stemt: wordt het 'nai' of 'ochi'?

Tsipras: De boodschap is dat het volk de keus maakt

In Griekenland zijn de eerste mensen in alle vroegte naar de stemlokalen gegaan voor het referendum over de voorstellen van de internationale schuldeisers. Tot 18 uur vanavond Nederlandse tijd kunnen de Grieken hun mening geven.

Volgens de opiniepeilingen wordt het een nek-aan-nekrace tussen het ja (nai)- en het nee (ochi)-kamp. De peilingen laten ook zien dat er een groeiende groep Grieken is die niet gaat stemmen omdat zij geen keuze kan of wil maken.

Tsipras

In de ochtend bracht premier Tsipras zijn stem uit in Athene. Hij werd bij het stemlokaal opgewacht door een grote groep aanhangers. Tsipras, die het referendum heeft uitgeschreven en hoopt op een 'nee' als uitkomst, noemde het referendum een viering van de democratie.

Intussen vormden zich weer lange rijen bij de de pinautomaten, waar veel Grieken weer het dagelijkse maximum van 60 euro van hun rekeningen haalden.

Oud-premier Samaras, die nu oppositieleider is, stemde voor. Na het uitbrengen van zijn stem zei hij dat de Grieken vandaag een beslissing nemen over het lot van hun land. "Wij zeggen 'ja' tegen Griekenland en 'ja' tegen Europa", zei hij.

19.159 stembureaus

Ruim 9,8 miljoen Grieken mogen vandaag hun stem uitbrengen. Dat kunnen zij alleen in Griekenland zelf, waar over het hele land verspreid 19.159 stembureaus geopend zijn. De eerste resultaten worden rond 20 uur vanavond verwacht.

De kosten van het referendum bedragen volgens het Griekse ministerie van Binnenlandse Zaken iets minder dan 25 miljoen euro. Minstens 40 procent van alle stemgerechtigden moet zijn stem uitbrengen om de uitslag rechtsgeldig te laten zijn.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
    Nee-aanhangers voeren nog een laatste keer campagne.
  • AFP
    Ook oud-premier Kostas Karamanlis ging stemmen.
  • NOS
  • NOS

In het stemlokaal in de Vijftiende Middelbare School in de Atheense wijk Peristeri lijkt meer ‘nee’ dan ‘ja’ te worden gestemd.

“Ochi, Ochi, Ochi.” Een oude man laat over zijn keuze geen onduidelijkheid bestaan als hij de school uitkomt. “Vroeger stemde ik op Pasok, een van de oude partijen. Maar dat beviel mij niet. Daarom stemde ik op Tsipras en vandaag stem ik nee.” Om z’n woorden te bekrachtigen tikt hij stevig met z’n wandelstok op het asfalt van het basketbalveld voor de school.

Een vrouw van middelbare leeftijd zegt dat ze heel bang is voor de toekomst en zojuist Nee heeft gestemd. “Omdat het afgelopen moet zijn met Duitsland dat Griekenland steeds klein houdt.”

Binnen in de hal kijkt een man op de lange lijsten die aan de muur hangen. “Even kijken… daar staat mijn familienaam, dus ik moet in dat lokaal zijn.” Hij komt van Kreta en is speciaal voor het referendum naar Athene gekomen, naar de buurt waar hij werd geboren. “Nai!”, ja dus. “Maar ik ben bang voor de toekomst.”

Leunend op zijn wandelstok schuifelt een kromgebogen man het schoolplein op. Hij hoefde niet te reizen, want hij woont nog steeds hier in de buurt. “Ik stem blanco, want ik ben niet voor Ja en niet voor Nee.”

Een Grieks-orthodoxe priester brengt zijn stem uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl