bezoekers langs de Tolsteegsingel
NOS Nieuws

Geslaagde eerste dag van de Tour

Utrecht kan terugkijken op een geslaagde eerste dag van de Tour. Met 350.000 mensen langs de kant bij de tijdrit was het gezellig druk. De hitte viel mee en grote problemen bleven uit. De sfeer was enthousiast en gemoedelijk.

Koning Willem-Alexander sprak bij de finish met Nederlandse renners en werd bij de Jaarbeurs rondgeleid door burgemeester Van Zanen.

Burgemeester Jan van Zanen is tevreden over de eerste tourdag

Volgens de koning mogen "Utrecht en heel Nederland trots zijn op wat hier opgebouwd is". Nederland heeft volgens hem laten zien dat het een sportgek en gastvrij land is, en een groot fietsland. "Fietsen is iets waar we internationaal om bekendstaan. We laten graag zien aan de wereld dat we er heel erg goed in zijn."

Koning Willem-Alexander bij de Tour in Utrecht

Hoofdpijn en uitdroging

De meeste mensen kwamen met het openbaar vervoer naar Utrecht. De treinen waren niet overvol. Aanvankelijk was het bij het Centraal Station wel erg druk, maar volgens de gemeente verspreidde de mensenmassa zich daarna aardig over de stad en werden de waterpunten goed gebruikt.

178 mensen bezochten de hulpposten van het Rode Kruis, tien moesten naar het ziekenhuis. De mensen die zich meldden, klaagden onder meer over hoofdpijn, uitdroging en duizeligheid. Opvallend veel mensen hadden oogklachten doordat er door zweten zonnebrand in hun ogen terecht was gekomen.

Drukte in Utrecht, iedereen zoekt verkoeling

Afgezien van een enkele aanrijding leidden de drukte en verkeersomleidingen in de stad nergens tot problemen. Ook het treinverkeer verliep goed. De NS zet tot laat in de avond extra treinen in.

Vanwege de hitte had de gemeente een aantal waterpunten ingericht. Daar werd veel gebruik van gemaakt, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Morgen wordt er minder warm weer verwacht. "Dat wordt een heel andere dag. Het weer wordt niet alleen anders, de renners zijn ook veel korter in de stad."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl