NOS Wielrennen

Dennis verrast met eerste geel, Dumoulin vierde

De Australiër Rohan Dennis heeft de eerste etappe in de 102de editie van de Tour de France op zijn naam geschreven. De specialist van BMC was de snelste in de individuele tijdrit (13,8 kilometer) door de zonovergoten Utrechtse straten.

De oud-baanrenner ging in 14.56 over de streep, een gemiddelde van 55,446 kilometer per uur, het hoogste gemiddelde ooit tijdens een tijdrit in de Tour. Dennis rijdt daardoor zondag in het geel als de tweede etappe van Utrecht naar het Zeeuwse eiland Neeltje Jans op het programma staat.

Van Emden even in 'hotseat'

Vroege starter Jos van Emden zette een scherpe richttijd neer, maar hij gaf in de slotfase toe. Toch mocht hij enige tijd als leider in de zogehten 'hotseat' zitten totdat Dennis over de finish kwam. De Australiër had de krachten beter verdeeld en nam zijn plaats over.

Zwetend zag hij achtereenvolgens Tom Dumoulin (vierde op 0.08), drievoudig wereldkampioen tijdrijden Tony Martin (tweede op 0.05) en Fabian Cancellara (derde op 0.06) de tanden stukbijten op zijn tijd.

Nederlanders doen het goed

Van Emden eindigde uiteindelijk als vijfde terwijl Wilco Kelderman ook een sterke tijdrit reed. De renner van Lotto-Jumbo kwam in een tijd van 15.26 over de meet en werd negende.

Robert Gesink (11), Bauke Mollema (14) en Dylan van Baarle (16) kenden ook een sterke dag en zorgden met hun prestaties voor een sextet aan Nederlanders in de top-20.

Nibali beste favoriet

Van de vier topfavorieten voor de eindzege in de Tour was titelverdediger Vincenzo Nibali de beste. De Italiaanse kopman van Astana zette de 22ste tijd neer, 43 seconden achter Dennis.

Chris Froome gaf als nummer 39 van de tijdrit vijftig seconden toe op de Australische winnaar, Alberto Contador eindigde acht seconden achter Froome als 46ste. Nairo Quintana werd 57ste op 1.01.

Toptien etappe 1

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl