Griekse vakantie van de koning ineens politiek gevoelig
Piet van Asseldonk
Redacteur Koninklijk Huis
Piet van Asseldonk
Redacteur Koninklijk Huis
Redacteur Piet van Asseldonk schrijft wekelijks over actuele ontwikkelingen rond het koningshuis.
Het ligt voor de hand dat Willem-Alexander, net als vorig jaar, minimaal een deel van zijn vakantie in zijn Griekse villa in het Zuid-Griekse Kranidi zal doorbrengen. Normaal worden over de vakantiebestemming van de koning en zijn gezin geen mededelingen gedaan. Dat is een privézaak.
Door de explosieve politieke en economische situatie in dat land heeft een Griekse vakantie van het Nederlandse staatshoofd nu wel degelijk politiek gevoelige kantjes. Daarom is het nieuws. Onvermijdelijk zal de koning volgende week, bij de gebruikelijke fotosessie aan de vooravond van zijn vakantie, daarover dan ook vragen krijgen.
Tweespalt duurt voort
Ongeacht de uitkomst van het euroreferendum morgen zal de politieke en economische tweespalt in Griekenland voortduren. De aanwezigheid in het met schulden beladen land van een vakantievierende koning wiens beeltenis de munten siert van één van zijn noordelijke EU-schuldeisers zal niet elke Griek als (politiek) fijngevoelig ervaren.
Nederland is vanwege het voorzitterschap van minister Jeroen Dijsselbloem van de Eurogroep, die Griekenland de financiële duimschroeven aandraait, toch al weinig geliefd bij de Grieken. Temeer omdat ons land in eurozaken te boek staat als een trouwe vazal van het in Griekenland ronduit impopulaire en machtige Duitsland.
Berichten en foto’s van de Nederlandse koninklijke familie die vakantie houdt in een van de buitenwereld met hekken afgegrendelde en zwaar bewaakte Griekse strandvilla (kosten zo’n 5 miljoen euro) en spelevaart op de Griekse wateren in een Oranje speedboot (kosten ruim een half miljoen euro) zullen bij de Grieken die voor pinautomaten in de rij staan geen warme gevoelens over ons land losmaken.
Keuze van vakantievilla's
In de huidige politieke omstandigheden zijn zulke berichten en foto’s, anders enkel voor de 'gossippers' interessant, nu ook voor de meer serieuze pers pikant en relevant. In het kielzog van deze mogelijke, voor koningshuis en Nederland ongemakkelijke, publiciteit ligt ook hernieuwde aandacht op de loer over de weinig gelukkige hand die Willem-Alexander tot nu toe heeft gehad bij de privéaankoop van een vakantievilla.
Dat begon al in 2011 toen hij en Máxima voor zo’n 2 miljoen euro een strandvilla in het straatarme Mozambique kochten. Vanwege het politieke onbegrip en rumoer daarover deden ze die begin januari 2012 weer, met verlies, van de hand.
De aankoop door het paar nog geen half jaar later ‘van een luxe villa in Griekenland met uitzicht op zee’ kreeg in politiek Den Haag echter breed begrip. Dat verdween als sneeuw voor de zon toen vorig jaar bleek dat de Nederlandse staat voor bijna een half miljoen euro grond had geregeld om met een veiligheidshek en een aanlegsteiger de villa van Willem-Alexander, intussen koning, te beveiligen.
De Griekse privévilla van de koning is door de ontwikkelingen in Griekenland niet langer een rustig bezit. Er wordt al volop gespeculeerd over een waardedaling met tientallen procenten van zijn pand in geval van een Grexit. Maar zoiets is overkomelijk voor een vermogende eurokoning uit een rijk euroland.