Ibrahim Kargbo zou zich schuldig hebben gemaakt aan matchfixing
NOS Voetbal

'Meer wedstrijden Willem II gefixt'

Het matchfixingschandaal rond voetbalclub Willem II breidt zich uit. Volgens de Volkskrant zijn in het seizoen 2009/2010 nog eens drie competitiewedstrijden gemanipuleerd. De krant baseert zich hierbij op e-mails tussen voormalig Willem II-middenvelder Ibrahim Kargbo en een matchfixer.

In de e-mails spreken Kargbo en de matchfixer over de manipulatie van de uitduels met FC Utrecht (1-0), Sparta (2-1) en NAC (4-0). Ook wordt het verdachte bekerduel uit 2008 tegen Roda JC genoemd, waarover De Telegraaf al eerder schreef. Die wedstrijd verloren de Tilburgers met 1-0 na een curieuze goal, waarbij verdediger Danny Schenkel over de bal struikelde.

In januari van dit jaar meldde de Volkskrant op basis van eigen onderzoek al dat de uitwedstrijden tegen Ajax (4-0) en Feyenoord (1-0) waren gemanipuleerd.

Complot

De krant schrijft verder dat er sprake was van een complot. In een mail van Kargbo staat dat hij ook met 'de aanvoerder' heeft gesproken en dat die akkoord is.

Bij Willem II was destijds keeper Maikel Aerts de captain van de ploeg, maar hij ontkent tegenover de krant met klem dat hij bij de zaak betrokken is. Per wedstrijd zou aan de betrokken spelers samen zo'n 100.000 euro zijn uitgekeerd.

  • ANP Pro Shots
    Ibrahim Kargbo en Maikel Aerts in het seizoen 2009/2010

De waarheid

Recent zijn ook de oud-Willem II-spelers Sergio Zijler en Jens Janse in opspraak gekomen. Zijler werd in maart door zijn Roemeense werkgever Universitatea Cluj uit de selectie gezet op verdenking van het gokken op voetbalwedstrijden. Verdediger Janse is verdachte in een grote Italiaanse matchfixingzaak. Beide spelers zeggen onschuldig te zijn.

De KNVB laat in een reactie aan de krant weten dat de waarheid boven tafel moet komen, hoe pijnlijk die ook is. Het Openbaar Ministerie wil niet reageren.

Minister Schippers noemt matchfixing een sportbederver. "De kracht van sport is dat je niet weet wie er wint. Dus ik vind dat wij er bovenop moeten zitten en dat goed moeten aanpakken."

Schippers: matchfixing is sportbederver

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl