Rechter: huisarts Tromp terecht geschorst

tijd van publicatie
NOS

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft huisarts Tromp uit Tuitjenhorn terecht geschorst. De bestuursrechter in Alkmaar heeft het beroep van de huisartsenpraktijk en de familie ongegrond verklaard. De IGZ heeft volgens de rechter correct gehandeld.  

Huisarts Tromp diende in augustus 2013 een terminaal zieke patiënt een ongewoon hoge dosis morfine toe, waardoor de man overleed. Een co-assistent die stage liep bij Tromp maakte melding van de zaak. Justitie deed daarop huiszoeking bij Tromp en verhoorde hem. Begin oktober 2013 volgde de schorsing door de IGZ. Vijf dagen later pleegde de huisarts zelfmoord.

Onterecht

De vrouw en kinderen van Tromp vinden dat de schorsing onrechtmatig en disproportioneel was en geen enkel doel diende. Tromp had zich na de huiszoeking en het verhoor ziek gemeld. De huisartsenpraktijk had al een waarnemer gevonden en een andere arts was meer gaan werken. "De inspectie wist dat mijn man niet werkte", zei weduwe Anneke Tromp tijdens een zitting in april. 

De commissie-Bleichrodt, die onderzoek deed naar het handelen van de IGZ en justitie, concludeerde in maart ook al dat de inspectie correct heeft gehandeld. Wel vond de commissie het ongepast dat allerlei feiten over het handelen van de arts openbaar zijn gemaakt. 

STER Reclame