NOS Nieuws

Geen grote fouten in zaak huisarts Tuitjenhorn

OM en inspectie handelden correct in zaak Tuitjehorn

De inspectie en het Openbaar Ministerie hebben in de zaak van de huisarts in Tuitjenhorn in het algemeen correct gehandeld, vindt een evaluatiecommissie onder leiding van voormalig vice-president van de Hoge Raad, Carel Bleichhrodt. Wel vindt hij dat inspectie en justitie beter hadden moeten samenwerken.

De evaluatiecommissie werd in het leven geroepen na de onrust die was ontstaan onder huisartsen over de manier waarop huisarts Tromp was behandeld door de inspectie en de officier van justitie. Tromp had een pijnbehandeling toegepast op een patiënt die een half uur na het toedienen van morfine en dormicum in ongebruikelijk hoge doseringen overleed.

Tromp werd daarna aangeklaagd wegens onzorgvuldig handelen en kreeg met zowel de inspectie als het Openbaar Ministerie te maken.

De huisarts liet zich tijdens het onderzoek opnemen in een psychiatrische kliniek. De ondervragingen gingen in die periode door. Kort nadat hij naar huis was teruggekeerd, pleegde Tromp zelfmoord.

De weduwe van de patiënt waarop euthanasie was gepleegd, sprak na de dood van Tromp bewondering uit voor de wijze waarop die haar man had bijgestaan.

Ongewoon en complex

Bleichrodt noemt de zaak van de huisarts "een ongewone en complexe samenloop van gebeurtenissen en keuzes". Hij constateert dat de instanties in het begin goed hebben gehandeld. De zaak werd op gang gebracht door een arts-assistent die vond dat de huisarts zijn boekje te buiten was gegaan. Ze meldde dat in het AMC, dat vervolgens de inspectie inschakelde.

De inspectie handelde juist door de huisarts een tijdelijk werkverbod op te leggen. De harde maatregelen die justitie vervolgens tegen de huisarts nam, waren volgens de commissie te veel van het goede.

Bleichrodt vindt het onder meer ongepast dat toen ook allerlei feiten over het handelen van de huisarts openbaar zijn gemaakt. Daardoor ontstond onrust onder huisartsen, die het vertrouwen in de inspectie kwijtraakten.

De zaak nam een dramatische wending toen de huisarts zelfmoord pleegde. Vanaf dat moment verschaften het OM en de inspectie juist te weinig informatie, vindt de commissie, waardoor het vertrouwen in hun handelen bij huisartsen en in de rest van de samenleving verder afnam.

Aanbevelingen

De commissie-Bleichrodt vindt dat de inspectie (IGZ) grondig moet investeren in de relatie met de huisartsen. Dat vertrouwen is er nu in onvoldoende mate. Ook de huisartsen moeten er volgens de commissie aan werken het vertrouwen te herstellen.

Op de tweede plaats vindt Bleichrodt dat de IGZ beter moet communiceren met de media.

Ten slotte moeten de inspectie en het OM een protocol opstellen over de manier van handelen in gevallen als deze.

Compliment

Het kabinet neemt de aanbevelingen over. Minister Schippers geeft de arts-assistent een compliment die de zaak in het AMC ter sprake bracht. "Zij heeft gedaan wat ze doen moest", zei ze.

Huisarts Tromp werkte in dit gezondheidscentrum in Tuitjenhorn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl