NOS NieuwsAangepast

Wat gebeurde er in Tuitjenhorn?

De zaak van de huisarts uit Tuitjenhorn die zelfmoord pleegde, veroorzaakt veel onrust onder huisartsen. Wat is er de afgelopen maanden precies gebeurd?

19 augustus

Huisarts Nico Tromp wordt 's middags bij een terminaal zieke patiënt geroepen. De man is buitengewoon benauwd. Tromp, die een co-assistente bij zich heeft, besluit te handelen.

De weduwe zegt daar later tegenover RTV Noord-Holland over: "Z'n longen waren volgelopen en hij zou gestikt zijn als de dokter niet had ingegrepen. We waren blij dat het zo gegaan is. Hij was helemaal op, zijn lichaam was écht helemaal op. Ik vind dat dokter Tromp het goed gedaan heeft, wij waren er echt heel blij mee."

20 augustus

De co-assistente meldt bij haar stagebegeleider van het AMC dat ze ernstige twijfels heeft over de handelwijze van de huisarts.

22 augustus

In een gesprek met haar begeleider licht de co-assistente toe wat ze heeft gezien.

23 augustus

De stagebegeleider overlegt met de hoogleraar huisartsgeneeskunde en doet vervolgens melding bij Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

26 augustus

De co-assistente en de stagebegeleider worden apart van elkaar gehoord door de inspectie en door het Openbaar Ministerie (OM).

26 augustus

Rond 23.00 uur belt de politie met vier man aan bij Tromp; een officier van justitie, een rechter-commissaris en twee politieagenten. Ze doen huiszoeking.

27 augustus

De politie hoort de weduwe van de patiënt.

6 en 8 september

Op beide dagen wordt huisarts Tromp vier uur gehoord "onder voortdurende begeleiding van zijn raadsvrouw".

2 oktober

De inspectie stelt huisarts Tromp op non-actief omdat er vragen zijn rond het overlijden van de patiënt van Tromp. Het OM heeft een strafrechtelijk onderzoek gestart.

7 oktober

De huisarts pleegt 's nachts zelfmoord; kort erna stopt het OM het strafrechtelijk onderzoek.

9 oktober

De weduwe van de overleden patiënt is boos op justitie en op de IGZ. Ze is heel tevreden over de behandeling door de huisarts, zegt ze in een interview met RTV Noord-Holland: "Toen ik uiteindelijk hoorde dat de dokter zelfmoord had gepleegd dacht ik: dat heeft justitie mooi voor elkaar, dat het zover is gekomen. Ik ben heel boos, echt heel boos. We hadden een prima band, dit heeft hij niet verdiend en z'n familie ook niet."

11 oktober

Grote opkomst bij de afscheidsdienst van huisarts Tromp.

12 oktober

Onrust onder artsen in Noord-Holland. Woordvoerder Hans Gimbel uit Heerhugowaard: "Patiënten moeten erop kunnen vertrouwen dat huisartsen zorgvuldig werken. Omdat er geen duidelijkheid is, vind ik het geen prettig idee dat huisartsen ieder moment door de politie in de boeien geslagen kunnen worden."

18 oktober

De inspectie informeert de artsenorganisaties. Na afloop verklaart de IGZ dat Tromp bij de zorgverlening zijn boekje te buiten is gegaan: "De huisarts heeft dingen gedaan die ver buiten de normale medische praktijk vallen". Er zijn volgens de IGZ en het OM duidelijke aanwijzingen voor een ernstig strafbaar feit.

21 oktober

Het AMC noemt in een brief aan alle aangesloten huisartsen het handelen van Tromp "buitensporig en bewust normoverschrijdend". De brief is geschreven door hoogleraar huisartsgeneeskunde Henk van Weert. In een reactie laat het OM weten dat de brief van het AMC "geen onjuistheden" bevat.

24 oktober

Het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) krijgt veel kritiek van medisch specialisten over zich heen vanwege de zaak van huisarts Tromp, vooral omdat er niet is overlegd met de huisarts voordat de Inspectie werd ingeschakeld. De zaak maakt verder veel los onder huisartsen, blijkt uit reacties die bij de NOS binnenkomen.

25 oktober

De Inspectie maakt stukken openbaar. Huisarts Tromp heeft zijn patiënt honderd keer de normale dosis morfine gegeven, wat binnen een half uur tot de dood van de man leidde, staat in de stukken. Tegen mensen van de thuiszorg die aan het sterfbed aanwezig waren, zei Tromp onterecht dat de doses waren verdund. De familie van Tromp is woedend op de Inspectie. Ze vinden dat zijn verweer ook gepubliceerd had moeten worden.

26 oktober

De co-assistente die de zaak aanhangig heeft gemaakt schrijft in een brief dat huisarts Tromp vaker in strijd met de regels het leven van een patiënt heeft beëindigd. Volgens haar zei hij dat hij wel eens een zak over iemands hoofd heeft getrokken. Artsenorganisatie KNMG vindt dat voortaan elke vijf jaar gekeken moet worden of een huisarts nog voldoet aan de eisen om zijn vak uit te oefenen.

29 oktober

Minister Schippers wil laten onderzoeken of de regels rond euthanasie moeten worden opgerekt. Een voorstel van de VVD-fractie om daarvoor een commissie van wijzen in te stellen, noemt ze "verstandig".

1 november

Minister Schippers vindt dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het Openbaar Ministerie goed hebben gehandeld in de zaak-Tuitjenhorn.

8 november

De inspectie gaat nog minstens vijf andere hulpverleners onderzoeken in de zaak van huisarts Tromp. De IGZ baseert zich op het strafrechtelijk onderzoek dat het Openbaar Ministerie eerder heeft gedaan.

9 november

De weduwe van huisarts Tromp vindt dat haar man tot "een weerloze pion in een wrang schaakspel" is gemaakt. Niemand was geïnteresseerd in zijn verhaal, zegt zij.

10 november

In een reactie op het interview met de weduwe zegt de Inspectie dat er "volgens de geldende procedure" is gehandeld. Het Openbaar Ministerie zegt dat het zorgvuldig heeft gehandeld in de verhoorprocedure.

12 november

Minister Schippers van Volksgezondheid wil een breed en onafhankelijk onderzoek naar het handelen van de betrokken instanties in de kwestie Tuitjenhorn.

13 november

Op Facebook is een pagina aangemaakt om de familie van huisarts Tromp uit Tuitjenhorn te steunen. Meer dan 800 mensen hebben de pagina 'geliket' en er zijn meer dan 3500 reacties geplaatst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl