Het hoofdkantoor van de AIVD in Zoetermeer
NOS Nieuws

AIVD en MIVD mogen straks meer data aftappen

De veiligheidsdiensten AIVD en MIVD krijgen meer bevoegdheden om terroristen op te sporen. Dat blijkt uit het wetsvoorstel voor de Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten dat vandaag openbaar is gemaakt.

In de huidige wet, die dateert uit 2002, mogen de geheime diensten alleen communicatie onderscheppen die via de ether loopt. De nieuwe wet biedt meer mogelijkheden. Ook het dataverkeer dat via (glasvezel)kabels loopt mag onderschept worden. Het gaat onder andere om mobiele telefonie en e-mail.

In december 2013 concludeerde de commissie-Dessens, die de wet evalueerde, dat het onderscheid tussen kabelgebonden en draadloos kabelverkeer verouderd was. In de nieuwe wet vervalt dit onderscheid.

Verscherpt toezicht

Omdat de inlichtingendiensten straks meer mogen aftappen, wordt het toezicht verscherpt. De minister moet op diverse momenten tijdens en na het aftappen van grote hoeveelheden data toestemming geven voor bijvoorbeeld het lezen van e-mails. De afgetapte gegevens mogen drie jaar bewaard blijven.

Ook het onafhankelijke toezicht op de veiligheidsdiensten via de CTIVD (de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen-en Veiligheidsdiensten) wordt strenger. De commissie controleert de beslissingen van de minister. Als de commissie het oneens is met de minister moet er opnieuw naar gekeken worden. De CTIVD gaat ook functioneren als een klachteninstantie.

Spionage tegengaan

De nieuwe wet moet helpen om terroristische dreigingen beter te onderkennen, spionage tegen te gaan, en meer bescherming te bieden tegen cyberaanvallen.

Tot 1 september kunnen burgers, bedrijven en instellingen hun mening geven over het wetsvoorstel. Na eventuele aanpassingen gaat de wet naar de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl