NOS Nieuws

Griekse peiling: 'ja' voor het eerst groter dan 'nee'

In een nieuwe peiling zegt 47 procent van de Grieken bij het referendum zondag voor een deal met de schuldeisers te stemmen. 43 procent zegt tegen te stemmen. Het is voor het eerst dat in een peiling het ja-kamp groter is dan het nee-kamp.

Gisteren werd nog een andere peiling gepubliceerd waarin 46 procent tegen een akkoord was en 36 procent voor.

In de nieuwe peiling van het bureau Greek Public Opinion in opdracht van de bank BNP Paribas zegt 60 procent in de euro te willen blijven, ongeacht welke offers daarvoor gebracht moet worden.

Mensen die op regeringspartij Syriza hebben gestemd zijn in meerderheid (63,4 procent) tegen een akkoord met de EU en het IMF. In een televisietoespraak zei premier en Syriza-leider Tsipras gisteren dat ook bij een 'nee' het land in de eurozone kan blijven.

'Ja-kamp' groter dan 'nee'-kamp

Maar door de heikele situatie van de Griekse banken lijkt het ja-kamp terrein te winnen. Gisteren ging een deel van de banken weer open voor gepensioneerden zonder pinpassen. Dat leidde tot lange rijen. Ze mochten maximaal 120 euro opnemen.

Ondertussen heeft kredietbureau Moody's de kredietwaardigheid van Griekenland verder verlaagd, van Caa2 naar Caa3. Dat is nog maar net boven een faillissements-waardering.

Moody's zegt dat zonder steun van de EU en het IMF Griekenland failliet zal gaan en ook leningen van private obligatiehouders niet kan terugbetalen.

Eerder deze week waardeerden de andere grote kredietbureau's, Fitch en Standard & Poor's, Griekenland al af.

Griekse gepensioneerden in de rij voor geld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl