NOS Nieuws

Tsipras: ook bij 'nee' blijven we in de eurozone

Premier Tsipras heeft in een televisietoespraak gezegd dat het referendum van zondag niet gaat over de vraag of Griekenland binnen de eurozone moet blijven of niet. Mensen die zeggen dat een 'nee' betekent dat Griekenland de euro inlevert "vertellen leugens".

Volgens de Griekse premier is het voorstel van de internationale kredietverleners onacceptabel. "Ze vragen u in te stemmen zonder een oplossing te bieden", sprak Tsipras tot de bevolking. Hij verzekerde de bevolking dat alle banktegoeden veilig zijn.

Chantage

De handelwijze van Europa is "ondemocratisch", zegt de premier. Volgens correspondent Conny Keessen in Athene bevatte de toespraak geen enkele aanwijzing dat Tsipras in zijn kritiek op Europa ook maar een stap terugzet. "Hij zei dat de sluiting van de banken komt door de houding van Europa. Hij vindt dat de bevolking op die manier wordt gechanteerd om 'ja' te zeggen in het referendum."

Toch deed Griekenland vanochtend Europa een nieuw voorstel. Volgens The Financial Times is Athene bereid om voor een deel tegemoet te komen aan de eisen van de trojka van IMF, ECB en Europese Commissie.

Verdeeld ontvangen

In Berlijn is het nieuwe voorstel lauw ontvangen. Bondskanselier Merkel zei in de Bondsdag dat er geen sprake kan zijn van onderhandelingen voor het referendum van zondag. Minister Schäuble van Financiën zei dat het nieuwe voorstel "niet meer duidelijkheid heeft gegeven".

Uit Parijs kwamen mildere reacties. President Hollande benadrukte dat beide partijen de dialoog moeten zoeken. Volgens hem heeft zowel Griekenland als Europa een verantwoordelijkheid om de crisis op te lossen.

Rond 17.30 uur staat er een nieuwe telefonische afspraak gepland van de Eurogroep. De Europese ministers van Financiën zullen zich dan uitspreken over het nieuwste Griekse voorstel. De verwachting is niet dat die vergadering ergens toe leidt, zegt correspondent Gwen ter Horst in Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl