Steenbergen verlaat Bakoe als nieuwe zwemdiva
Ineens is Nederland een topzwemster rijker. Marrit Steenbergen, een 15-jarige vwo-scholiere uit het Friese Oosterwolde, zwom deze week liefst zes medailles bij elkaar op de Europese Spelen in Bakoe. Met een gouden en vijf zilveren plakken keert ze huiswaarts.
Maar het zijn niet alleen de medailles, die tot de verbeelding spreken. In Bakoe gaat het immers om een jeugdtoernooi. Het zijn vooral haar tijden, die zo veel stof doen opwaaien. Op de 100 meter tikte ze twee keer aan in 53,97 seconden, een tijd die slechts zes keer eerder door een Nederlandse werd gezwommen. En dan hebben we het over het kaliber Kromowidjojo, Heemskerk, Veldhuis en De Bruijn.
NOS-zwemanalist Johan Kenkhuis voorspelde al dat Steenbergen over een paar jaar een internationale ster zou zijn. Zelf blijft ze opvallend nuchter onder de loftuitingen: "Ik was gewend om een beetje in de anonimiteit te zwemmen. Alle aandacht nu is wel een beetje raar. Maar ook cool."
Drie seconden sneller
De haren nog nat van de 4x200 meter vrije slag, waarin ze als slotzwemster een machtige inhaalrace net niet bekroond zag met goud, blikt ze terug op haar laatste race. "Ik ging ook wel een beetje te hard in het begin. Dat moest ik aan het einde bekopen. Ik ging helemaal stuk."
Ook toptalenten misrekenen zich weleens. En worden moe. Niet gek na een lang toernooi, waarin Steenbergen op zes afstanden naar het podium zwom. En dan ook nog al die aandacht vanwege haar toptijden.
"Eind vorig jaar zwom ik nog 57 rond. Dat ik nu opeens onder de 54 seconden zwem, had ik ook nooit verwacht. Ik heb duidelijk stappen gemaakt, maar een echte verklaring heb ik niet. Ik zwem nog steeds in Drachten, maar wel met een nieuwe coach Frank Bosma. Zijn aanpak lijkt te werken."
De zwembond kan eigenlijk niet meer om Steenbergen heen voor de 'echte' wereldkampioenschappen, volgende maand in het Russische Kazan. Officieel heeft ze nog geen uitnodiging ontvangen, maar stiekem gaat ze ervan uit dat ze meegaat als lid van de estafetteploeg. "Ik hoop in de series te mogen zwemmen. En dan kijken of ik bij de snelste vier kan zwemmen."
Deze week is Rio wel eens door mijn hoofd geschoten.
Beste zes
Aan de horizon lonken nu ook de Olympische Spelen, volgend jaar in Rio de Janeiro. Haar tijd van 53,97 op de 100 meter is ruim onder de olympische limiet die NOC*NSF gesteld heeft. En dus zou het zomaar eens kunnen dat Steenbergen volgend jaar de jongste Nederlandse medaillewinnares ooit wordt. Droomt ze daar al wel eens van?
"Deze week is Rio wel eens door mijn hoofd geschoten. Begin dit jaar was het doel om aan te sluiten bij de beste zes van Nederland. Maar nu komt het allemaal wel heel snel."
Doorbraak
Als het zover komt, dan heeft ze in ieder geval een evenement als de Europese Spelen in haar bagage. "Het was een hele gave ervaring. Niet dat ik veel van die stad gezien heb, want je bent hier toch voor het zwemmen. Maar het was allemaal heel groot; veel groter dan een WK, denk ik. Morgen lopen we mee in de sluitingsceremonie, daar kijk ik echt wel naar uit."
Was dit het toernooi van haar doorbraak? "Dat denk ik wel, ja. In ieder geval Europees. Maar je weet niet wat nog komen gaat."
Thuisfront
Aan de poort van het Aquatic Center wachten vader Jaap, moeder Cathy en broer Jorn op de zesvoudig medaillewinnares. De zwemgenen heeft Marrit van haar moeder, net als Jorn trouwens.
"Vroeger ging Marrit altijd mee in het kielzog van Jorn", vertelt vader Steenbergen. "Toen hij ging trainen, was het doel om een keer mee te doen met de Friese kampioenschappen. Daarna werd het NK het doel. Zo ging het ook met Marrit, stapje voor stapje. Maar deze week gaat het opeens wel heel snel."
Plannen en reizen
De ouders stemmen hun agenda af op de zwemcarrière van hun dochter. Beiden werken als manager in de facilitaire dienstverlening en zijn nauw betrokken bij Marrits zwemclub DZ&PC. Slechts twee keer misten ze een groot toernooi.
"Maar dat was altijd goed te bereizen hoor", relativeert moeder Cathy. "Zover als Bakoe zijn we nog niet geweest. Of Kazan ook al in de agenda staat? Nee, nog niet. Maar het lijkt erop dat we onze plannen moeten omgooien."