NOS Sport

Kenkhuis: Steenbergen kan internationale ster worden

Steenbergen pakt goud op 100 meter vrij

Volgens NOS-zwemanalyticus Johan Kenkhuis heeft Nederland met Marrit Steenbergen weer een pareltje in huis. De pas 15-jarige zwemster pakte woensdag op de Europese Spelen in Bakoe goud op de 100 meter vrije slag in een toptijd van 53.97 seconden.

Ze is daarmee de zesde Nederlandse die het koninginnennummer binnen de 54 seconden heeft afgelegd. Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Marleen Veldhuis, Inge Dekker en Inge de Bruijn gingen haar voor, maar die hadden toen al de nodige ervaring als senior.

Internationale ster in de dop

"Heemskerk en Kromowidjojo zwemmen dit seizoen maar een paar tienden sneller. En er zit nog heel veel rek in Steenbergen. Dit is heel erg bijzonder", zegt Kenkhuis. "Haar basistechniek is erg goed en ze ligt van nature hoog in het water. Maar haar start was nog erg traag. Daar laat ze een halve seconde liggen."

"Als ze zich zo doorontwikkelt, hebben we over een paar jaar te maken met een internationale ster. Haar onderwatertechniek doet mij denken aan die van Ranomi", legt hij uit.

Meerwaarde estafetteploeg

Steenbergen maakte in Bakoe ook deel uit van de 4x100 estafetteploeg. Daarin pakten de Nederlandse dames zilver, ondanks een fantastische splittijd van slotzwemster Steenbergen van 53.00 seconden.

Kenkhuis ziet in haar een enorme aanvulling op de senioren-estafetteploeg, die over een maand meedoet aan de WK in Kazan. "Alleen Dekker, Veldhuis, Heemskerk en Kromowidjojo hebben ooit een snellere splittijd gezwommen. Dit is echt bijzonder", benadrukt de oud-zwemmer, die Steenbergen ook graag individueel in actie ziet komen in Rusland.

  • ANP
    Marrit Steenbergen bij de start
  • ANP
    Marrit Steenbergen in actie in Bakoe
  • ANP
    Marrit Steenbergen in Bakoe
  • ANP
    Marrit Steenbergen na de overwinning
  • ANP
    Marrit Steenbergen met gouden medaille

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl