Muurschildering in Athene
NOS NieuwsAangepast

De onderhandelingen zijn mislukt, wat nu?

De gesprekken tussen Griekenland en de eurogroep zijn mislukt. De voorstellen van de geldschieters om Griekenland erbovenop te helpen, zijn van de baan, dus hoe nu verder?

Heeft een referendum in Griekenland nog wel zin?

De volksraadpleging gaat over het voorstel van de Europese Unie aan Griekenland. Nu de onderhandelingen in Brussel zijn mislukt, lijkt er niet veel meer over om over te stemmen, maar zonder het voorstel krijgt Griekenland de zeven miljard euro extra niet.

Wat doet de Eurogroep nu nog?

Na het opstappen van minister Varoufakis in Brussel is er gisteravond informeel overleg geweest tussen de overige leden van de Eurogroep. Dat zijn er nog achttien. Er is de ministers veel aan gelegen om ervoor te zorgen dat de rest van de eurozone stabiel blijft en dat de wereld vertrouwen houdt in Europa en zijn munt. Voorzitter Dijsselbloem zei op een persconferentie dat hij niet uitsluit dat de onderhandelingen met de Grieken worden hervat. Het is nog even afwachten hoe de beurzen reageren.

Krijgt Griekenland nog geld?

Alles staat of valt met de beslissing van de Europese Centrale Bank. Die komt vandaag bijeen. De ECB heeft de afgelopen weken de Griekse banken overeind gehouden door bijna dagelijks miljarden euro's over te maken.

Of de ECB de Grieken weer toegang geeft tot het noodloket is maar zeer de vraag. Het onderpand dat de ECB eist voor de zogenoemde ELA-gelden zou niet meer voldoende zijn. De vicepremier van Griekenland heeft via Twitter laten weten dat de overheid nauw zal samenwerken met de ECB en de Griekse centrale bank om ervoor te zorgen dat het bankenstelsel in Griekenland overeind blijft.

Mocht de ECB besluiten geen geld meer over te maken dan heeft dat grote gevolgen. De pinautomaten worden dan niet meer gevuld en euro's in Griekenland worden schaars. Het advies van meerdere Europese ministers van Financiën is daarom om de banken in Griekenland maandag dicht te houden en grote betalingstransacties te blokkeren, maar Varoufakis heeft al aangegeven dat hij daar niet aan mee wil werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl