'Ik zie die vent zo schietend aankomen. Tjsk-tjsk-tjsk'
"Onze kinderen waren heel boos dat we naar Tunesië gingen. Maar we beloofden dat we het resort niet af zouden gaan. Komen ze uit zee! Dat verwacht je toch niet?" Willem Verbaan uit Pijnacker zag vanaf zijn strandbed hoe er een man zich al schietend een weg baande naar het hotel. "Ik zie die vent zo schietend aankomen. Tsjk-tsjk-tsjk."
Het echtpaar kwam woensdag aan in Tunesië en verbleef in het hotel waar de aanslag werd gepleegd. Ze spraken met NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel op Schiphol. "Je moet je voorstellen, daar, zo'n tien meter van waar we nu staan, loopt er een te schieten met een kalasjnikov. De vrouw die daar dood op de grond ligt, heb ik net daarvoor nog gesproken. Het begint nu allemaal pas door te dringen."
Er ontstaat paniek op het strand en bij het zwembad. "Honderden mensen gaan lopen, de hele massa gillend naar binnen," zegt zijn vrouw Loes. "En dan is iedereen vijf minuten binnen, gaat er een granaat af. Weer iedereen gillen en rennen. Maar we konden er niet uit. Voor niet, achter niet." Het echtpaar besluit naar hun kamer te gaan. "Daar voelden we ons veilig."
Ze zitten zo'n 2,5 uur op hun kamer zonder informatie. Willem: "Onze kinderen hebben heel veel gedaan. We wilden zo snel mogelijk weg. Boek maar een vlucht zeg ik, maakt niet uit waarheen. Al is het Amerika. We willen hier weg." De kinderen Verbaan weten twee stoelen te regelen op een vlucht naar Italië, maar dat toestel keert om voor het landt in Tunesië. "Pas 's nachts hoorden we dat TUI een extra vlucht had geregeld."
Tsunami
Meer Nederlanders waren getuige van de paniek die ontstond op het strand. "We zagen vanaf het balkon mensen op het strand wegrennen", zei de 28-jarige Washa uit Rotterdam tegen het ANP.
Washa en haar vriend waren van plan die ochtend op het strand te gaan liggen. "We hadden de wekker op 08.00 uur gezet om een bedje op het strand te huren. Omdat we de vorige avond uit waren geweest, is het daar niet van gekomen." Vanaf het balkon van hun hotel keken ze over het strand waar de aanslag werd gepleegd. "We dachten eerst dat er een tsunami was."
Geen negatief reisadvies
Tegen het ANP zegt Joyce de Locht uit Cuijk dat ze de keus had om te blijven of terug naar Nederland te gaan. "We wilden graag eerder weg. Het vakantiegevoel was voorbij."
Zij en haar vriend waren niet in Sousse op vakantie, maar in Hammamet, een badplaats zo'n zeventig kilometer naar het noorden. Ze zijn naar het vliegveld Enfidha Hammamet gekomen, om daar de eerstvolgende vlucht naar huis te pakken.
"Het thuisfront is ongeruster dan wij zijn. We hebben geen onveilig gevoel gehad", zegt Joyce. Tijdens het boeken van hun reis had het stel niet getwijfeld, ook niet na de aanslag in het Bardo-museum in maart. "Er was ook geen negatief reisadvies. Maar dit kan overal gebeuren."