Minister Van der Steur
NOS Nieuws

Kabinet wil DNA-afname van niet-veroordeelde verdachten

Het kabinet wil dat ook van verdachten die nog niet zijn veroordeeld DNA wordt afgenomen. Minister Van der Steur vindt dat afname eerder in het proces "meer garantie biedt dat na veroordeling snel een DNA-profiel kan worden opgenomen in een DNA-databank".

Vanochtend kwam de commissie-Hoekstra met vernietigende conclusies over de gang van zaken rond Bart van U., de man die wordt verdacht van de moord op oud-minister Borst. Net als het Openbaar Ministerie heeft het kabinet zijn excuses aangeboden.

Verkeerde inschattingen

Van der Steur zei dat er "signalen zijn gemist en dat er verkeerde inschattingen zijn gemaakt". Hij heeft gisteren persoonlijk zijn verontschuldigingen aangeboden aan de families van Borst en Van U. "Het spijt mij dat organisaties die tot taak hebben individuen en de samenleving te beschermen daarin zo ernstig hebben gefaald."

Volgens hem zijn de families van de slachtoffers in de steek gelaten. Van der Steur noemde de conclusies van de commissie ernstig en indringend. Hij wil niet zover gaan om met zekerheid te zeggen dat de dood van Borst en de zus van Van U. voorkomen had kunnen worden. "Maar het is mogelijk dat Van U. niet betrokken had kunnen zijn bij het overlijden van de twee als de regels waren uitgevoerd zoals de bedoeling is."

Alle aanbevelingen

Het kabinet neemt alle aanbevelingen van de commissie over, dus ook die over het afnemen van DNA-materiaal van verdachten die nog niet zijn veroordeeld. Van der Steur gaat vast een verandering van de wet voorbereiden, maar hij wil op dit onderdeel ook nog een onderzoek naar de juridische haalbaarheid.

De minister wil dat fouten zoals die in de zaak-Van U. niet meer voorkomen. Hij heeft het Openbaar Ministerie en de politie opgedragen materiaal af te nemen van veroordeelden die nog geen gehoor hebben gegeven aan een oproep om dat te doen.

Kabinet biedt excuses aan voor zaak-Bart van U.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl