ANP
NOS Nieuws

Reconstructie: de dagen rond de dood van Els Borst

Vandaag maakte de commissie die de dood van Els Borst onderzoekt zijn eerste aanbevelingen bekend. De commissie-Hoekstra vindt onder meer dat bij verdachten die nog niet zijn veroordeeld, toch DNA moet worden afgenomen. De verdachte van de moord op Borst, Bart van U., was op die manier veel eerder in beeld gekomen, zegt de commissie.

Op 10 februari vorig jaar werd even na 18.00 uur het lichaam van Els Borst gevonden. In eerste instantie zei de politie dat er geen aanwijzingen waren die duiden op een misdrijf. Later kwam de politie daarvan terug. Een reconstructie van de dagen rond de moord op Els Borst.

Zaterdag 8 februari 2014, 10.00 uur

Els Borst verschijnt op het congres van D66 in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Ze is er ruim op tijd, tussen 10.00 uur en 10.30 uur, en zit op haar vaste plaats op de eerste rij. De 81-jarige Borst maakt op iedereen een fitte indruk en blijft in ieder geval tot na de afsluitende speech van partijleider Pechtold, die tot ongeveer 17.00 uur duurt. Daarna begint de borrel, die om ongeveer 19.30 uur wordt afgesloten. Borst moet tussen de toespraak van Pechtold en ruim voor het einde van de borrel naar huis zijn gegaan.

ANP
Op het D66-congres zit Els Borst op haar vaste plaats op de eerste rij, naast partijleider Alexander Pechtold

Zaterdagavond, onderweg

Doorgaans ging Borst met de trein naar het D66-congres, zo ook nu. Ze is met haar blauwe Renault Clio (76-RBF-7) naar station Bilthoven gereden, om daarna met de trein naar Amsterdam te reizen. Op de terugweg neemt ze zaterdag aan het eind van de dag de trein terug naar Bilthoven. Haar totale reistijd is vanaf Amsterdam Centraal ongeveer een uur, inclusief het laatste stukje met de auto naar huis.

Zaterdagavond, Bilthoven

De oud-minister woont in een villawijk in Bilthoven-Noord. Ze komt volgens de politie tussen 19.15 en 19.30 uur thuis, in het donker. Bij haar thuiskomst zet ze de auto in de garage, die aan haar huis is gebouwd. Wat er vanaf dat moment is gebeurd, is onduidelijk.

Zondag, onbereikbaar

Een vriendin van Borst probeert haar te bellen, maar de telefoon wordt niet opgenomen. Opvallender is dat Borst in de middag om 16.00 uur niet aanwezig is bij een huiskamerconcert in de buurt. Ze zou daarheen gaan, maar kwam dus niet en had ook niet afgebeld. Borst was vaker niet te bereiken. Volgens haar vriendin is de oud-politica geregeld druk bezig met werk voor de besturen en stichtingen waaraan ze is verbonden. Dus de vriendin trekt nog niet aan de bel.

ANP
Politie bij de woning van Els Borst aan de Ruysdaellaan in Bilthoven

Een andere vriendin krijgt ook al geen contact met Borst, terwijl ze zouden gaan nordic walken in het bos. De vriendinnen nemen contact met elkaar op en besluiten aan het einde van de dag te kijken bij het huis van Borst. De garagedeur staat open.

"Vanaf de weg had je wel kunnen zien dat er iets mis was", zegt de vrouw in de krant. In de garage vinden ze even na 18.00 uur het lichaam van de oud-minister. Ze ligt op de grond tussen haar auto en de garagedeur. Bronnen melden de NOS dat ze haar jas en schoenen aan heeft en haar handtas bij haar op de grond ligt. De deur naar haar huis is nog op slot.

Aanhouding

De politie gaat ervan uit dat Els Borst al op 8 februari is gedood. Haar lichaam zou dus twee dagen in de garage hebben gelegen. De vraag is wat er in die garage is gebeurd.

Bijna een jaar later, op 26 januari 2015, maakt de politie bekend dat er een man is aangehouden in verband met de moord op Borst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl