Het systeem Suwinet geeft ambtenaren inzage in tal van persoonsgegevens
NOS Nieuws

´Naming en shaming voor gemeenten die privacy schenden´

VVD en D66 willen 'naming en shaming' van gemeenten die de beveiliging van persoonsgegegevens nog steeds niet op orde hebben.

Ze vinden dat staatssecretaris Klijnsma de gemeenten onder druk moet zetten. Het radioprogramma Argos meldde zaterdag dat veel gemeenten derden toegang geven tot het computersysteem Suwinet. Ook eerder bleek al dat gemeenten het niet zo nauw nemen met de privacy. Ambtenaren grasduinen in de gegevens van bekende Nederlanders of proberen op te sporen waar een ex-partner woont.

Afsluiten van Suwinet

VVD-Kamerlid Nijkerken vindt het "nu tijd om namen en rugnummers te noemen". Ze wil voorkomen dat gemeenten moeten worden afgesloten van Suwinet. Want daar zouden burgers last van hebben. "Burgers moeten dan een stapel ordners en papieren meenemen bij elk verzoek aan de gemeente." Gemeenten die de regels overtreden, zouden dat ook in hun portemonnee moeten merken.

D66-woordvoerder Van Weyenberg wil dat de situatie in alle gemeenten wordt onderzocht. Gemeenten die op 1 oktober hun zaken niet op orde hebben, moeten met naam en toenaam worden genoemd en als ze op 1 januari nog steeds niet aan de eisen voldoen, moeten ze worden afgesloten van Suwinet, vindt D66.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl