Het systeem Suwinet geeft ambtenaren inzage in tal van persoonsgegevens
NOS Nieuws

Gemeenten onzorgvuldig met persoonsgegevens

Gemeenten springen nog altijd onzorgvuldig om met de persoonsgegevens van Nederlanders, blijkt uit onderzoek van het radioprogramma Argos. Staatssecretaris Klijnsma zegt vanmiddag in de uitzending dat haar geduld op is.

Gemeenten hebben nu dertien jaar de beschikking over het computersysteem Suwinet. Het koppelt gegevens van verschillende overheidsinstanties over bijvoorbeeld loon, hypotheek en studieschuld. Ambtenaren kunnen er snel mee vaststellen of iemand recht heeft op een uitkering.

Incassobureaus

Maar volgens Argos zijn er gemeenten die derden toegang geven tot Suwinet. Zo kunnen commerciële incassobureaus na raadpleging van het systeem mensen benaderen die mogelijk te veel bijstand hebben ontvangen.

Ook hebben mensen het systeem gebruikt om het adres te achterhalen van vrouwen die in een blijf-van-mijn-lijfhuis wonen.

Anderhalf jaar

Eind 2013 al bleken gemeenten het wat betreft Suwinet niet nauw te nemen met de privacy van burgers. Staatssecretaris Klijnsma sommeert de gemeenten nu om orde op zaken te stellen.

"Ik heb de afgelopen anderhalf jaar voldoende handreikingen gedaan", zegt ze in Argos. "De tijd van uitgestoken handen is nu wel voorbij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl