De Griekse premier Alexis Tsipras
NOS Nieuws

Tsipras: schuldeisers accepteren deel voorstellen nog niet

De schuldeisers van Griekenland hebben sommige voorstellen van Athene nog niet geaccepteerd. Dat heeft premier Tsipras van Griekenland tegen zijn medewerkers gezegd net voordat hij naar Brussel vertrok. In heel Europa daalden de beurzen na het bericht.

"Er is nog niets definitief gelukt of mislukt", zegt NOS-correspondent Arjan Noorlander in Brussel. "Het is duidelijk dat er nog problemen zijn en er vandaag nog heel lang onderhandeld moet en zal worden. Wellicht horen we vandaag nog een aantal keren dat het is gelukt of mislukt. Hoe het afloopt weet niemand, maar het wordt een lange dag en waarschijnlijk nacht."

Twee dingen

Premier Tsipras overlegt in Brussel met voorzitter Juncker van de Europese Commissie, president Draghi van de Europese Centrale Bank en IMF-baas Lagarde. Deze instituties hebben Griekenland miljarden geleend. Ook Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem zou aanschuiven bij het gesprek over de Griekse schuldencrisis. Het overleg is voorafgaand aan de vergadering van de Eurogroep die om 19.00 uur in Brussel begint.

De weigering om bepaalde voorstellen te accepteren is niet eerder voorgekomen, niet in het geval van Ierland en niet bij Portugal, volgens Tsipras. Deze opstelling kan volgens de Griekse premier twee dingen betekenen: of de schuldeisers willen geen overeenkomst, of het dient een bepaald belang.

Volgens de woordvoerder van de Griekse minister van Financiën Varoufakis komen de bezwaren van het Internationaal Monetair Fonds. Om welk deel van de voorstellen het gaat, is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl