De IS-vlag wappert op een Romeins theater in Palmyra
NOS Nieuws

'IS blaast tombes op bij Palmyra'

In Syrië zou Islamitische Staat enkele eeuwenoude tombes hebben opgeblazen bij de historische stad Palmyra. Op beelden die verspreid zijn via Twitter zou te zien zijn dat het heiligdom van sjeik Mohammed Ali tot ontploffing wordt gebracht. De tombe staat enkele kilometers ten noorden van Palmyra op een heuvel.

Afgelopen weekend plaatsten leden van de terreurorganisatie IS explosieven in en rondom Palmyra. Toen was niet meteen duidelijk of IS de stad wilde beschermen tegen het oprukkende Syrische leger of dat de terroristen gebouwen wilden opblazen.

Verpulverd

Het Syrische leger van president Assad probeert Palmyra te heroveren. IS nam de stad een maand geleden in. Volgens activisten van een Syrische mensenrechtenorganisatie in Londen zijn de regeringstroepen Palmyra tot op zo'n 10 kilometer genaderd.

Kort voor de val van de stad werden honderden standbeelden in veiligheid gebracht uit angst dat IS die zou vernietigen. Een IS-commandant beloofde toen dat historische monumenten zouden blijven staan, maar dat beelden "die door ketters worden aanbeden, verpulverd zullen worden". Tot nu toe werden de heiligdommen voor zover bekend met rust gelaten.

Palmyra staat op de Unesco-werelderfgoedlijst. Eerder vernietigde IS kunst- en bouwwerken, onder meer in Niniveh in februari.

Koerden

Vandaag meldden Koerdische strijders dat zij een belangrijke basis van IS in het noorden van Syrië hebben veroverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl