Door IS verspreide foto die moet aantonen dat monumenten niet worden vernield
NOS Nieuws

'IS zal beelden in Palmyra vernielen'

De oudheidkundige resten van de stad Palmyra zijn toch niet veilig voor de slopershamer van IS. Gisteren bracht de terreurbeweging beelden naar buiten die de indruk wekten dat de archeologische schatten ongemoeid waren gelaten.

Vandaag zei een man die een commandant van IS zou zijn tegen een Syrisch radiostation dat historische monumenten blijven staan. "Maar we zullen de beelden verpulveren die door ketters werden aanbeden".

Een Syrische topambtenaar op het gebied van oudheidkundig erfgoed, Maamoun Abdulkarim, zei tegen de International Business Times dat dit hem niet verbaast. "We kennen hun mentaliteit en helaas weten wij zeker dat ze beelden zullen vernielen." Abdulkarim heeft contact gehad met collega's in Palmyra. Die zeggen dat de situatie op dit moment rustig is.

Door IS verspreide foto van de IS-vlag boven Palmyra

Doden

Een onafhankelijke Syrische mensenrechtengroep zegt dat IS in het Romeinse theater in Palmyra twintig mannen heeft doodgeschoten. In totaal zou IS in en om Palmyra 200 mensen hebben omgebracht en 600 mensen hebben gevangengezet.

Palmyra staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De stad viel vorige week in handen van IS. Gevreesd werd dat IS veel kunst- en bouwwerken zou vernielen, net zoals de strijders dat in februari in Niniveh hebben gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl