'Ik word hier witheet van'
Winkeldieven hebben het steeds vaker op babymelk voorzien. In een jaar tijd zijn er zo'n 900 meldingen van diefstallen binnengekomen. Supermarkthouder Edwin Legebeke uit Doetinchem is een van de gedupeerden.
Bewakingscamera’s in zijn winkel filmden de diefstallen. “Het gebeurt zo geraffineerd. Voor je het weet zijn ze weg. Ik word hier nog steeds witheet van. Dezelfde dag heb ik de beelden op Facebook gezet."
In een kantoortje in de supermarkt van Legebeke staat een computer waarop de beelden van de diefstal te zien zijn: twee mannen dwalen door een gangpad en stoppen bij het schap met babyproducten. De grootste van de twee doet alsof hij het etiket van een pak melkpoeder staat te lezen en ontneemt zo het zicht op de ander die het schap leeghaalt. Het duurt een minuut en dan zijn de twee weer weg. De dieven namen zo’n twaalf pakken babyvoeding mee ter waarde van zo'n 120 euro.
Na de diefstal besloot Legebeke de schappen babyvoeding leeg te halen. Hij verkoopt ze nu alleen nog maar bij de kassa.
Klanten vinden dit niet fijn. Het is een apengezicht, maar ik heb geen zin in nog meer diefstal.
'Mobiel banditisme'
Dezelfde dag kregen ook andere supermarkten in Doetinchem en omgeving de dieven op bezoek. De ondernemers wisselden onderling de beelden uit en kwamen er via een beveiligingsbedrijf achter dat de twee dieven uit Roemenië komen en al eerder zijn opgepakt voor diefstal.
Ze zouden tot een crimineel netwerk behoren dat allerhande (luxe) producten steelt in Nederland en ze dan zo snel mogelijk de grens overbrengt om ze voor veel geld te verkopen. Het zogenoemde ‘mobiel banditisme’.
China
“Ik heb het aangegeven bij de politie, maar die beschouwt het als een gewone diefstal. Dit is geen winkeldiefstal meer”, aldus Legebeke. Volgens de supermarkteigenaar krijgen de dieven zo’n vijf euro per pak van een opkoper.
Die exporteren de babyvoeding naar China waar ze zo’n 65 euro per pak krijgen. Chinezen vertrouwen nog steeds hun eigen melkpoeder niet na het omvangrijke melamine-schandaal in 2008. Toen stierven zeker zes kinderen omdat zuivelbedrijven melamine in de babymelk hadden verwerkt. Sindsdien wordt babymelk in Nederland gehamsterd.
Volgens Edwin Legebeke moeten politie en Openbaar Ministerie de georganiseerde diefstal harder aanpakken en de mobiele bendes oprollen. Ook zouden de melkpoederproducenten volgens hem meer kunnen doen om aan de vraag uit China te voldoen. Tot het zover is blijven in zijn supermarkt de schappen melkpoeder leeg. “Ik ben bang dat dat dus nog wel even zo blijft”, aldus Legebeke.