Bob Landman mag zich de fanatiekste treinreiziger van Nederland noemen
NOS Nieuws

Bijna 1600 kilometer Nederlands spoor op één dag

Bob Landman uit Dronten mag zich zowel Kilometer Kampioen als de fanatiekste treinreiziger van Nederland noemen. Hij won de wedstrijd waarbij deelnemers binnen een etmaal zo veel mogelijk kilometers moesten reizen met de trein.

Er waren zeventig deelnemers. Landman legde gisteren per trein 1593 kilometers af, 1 kilometer meer dan de nummer 2, Menno de Vries. Landman begon zijn reis in Leiden en eindigde in Nijmegen. Van de 24 uur die hij onderweg was, bracht hij in totaal 3,5 uur wachtend door.

De wedstrijd was georganiseerd door Treinreiziger.nl, dat hiermee het tienjarig bestaan van de website vierde. De hoofdprijs waarmee Landman aan de haal ging: een treinreis door Europa voor hem, zijn vriendin en zijn dochter.

Perfectionist

Landman is heel blij met zijn overwinning. "Perfectionistisch als ik ben, heb ik er heel wat uren aan voorbereiding ingestoken", zegt hij tegen de NOS. "Dan had ik net een goede route uitgestippeld en dan ontdekte ik dat het toch weer beter kon."

Volgens de winnaar was het een ideale dag voor deze wedstrijd. "Er waren geen storingen, alleen wat kleine vertragingen. Alles bij elkaar ben ik 21 keer overgestapt."

Het was voor Landman niet zwaar om de hele dag in de trein te zitten. "Ik doe het graag en ik voelde ook wel een soort adrenaline. Ik wilde heel graag winnen en was voortdurend bezig een plan B te verzinnen, voor als ik een aansluiting toch niet zou halen."

Als kind al zat ik urenlang door spoorboekjes te bladeren.

Winnaar Bob Landman

De overwinning heeft voor Landman ook nostalgische waarde. "Als kind was ik al gefascineerd door reizen met de trein. Ik kon uren in spoorboekjes bladeren om routes te ontdekken. Het was altijd wel een droom om aan zoiets mee te doen."

Zijn prijs, een treinreis door Europa met zijn gezin, ziet hij dan ook helemaal zitten. "Dat wordt een heel ontspannen tocht. Ik denk erover om de kant van Kroatië op te gaan. Heerlijk, dan mag ik weer een hele route uitstippelen."

In slaap gesukkeld

Net als Landman hadden veel andere deelnemers vooraf al een planning ingediend. Er waren er ook genoeg die meer dan 1500 kilometer wisten te halen. De druiven waren extra zuur voor Matthias Huijgen: hij miste aan het begin van de dag een aansluiting in Amsterdam en liep daardoor meteen de eerste plaats mis.

Bij meer mensen verliep het niet helemaal volgens planning. Zoals bij Martijn Müller, die in de trein in slaap sukkelde en in het zicht van de finish alsnog zijn laatste traject miste. Ook de 16-jarige Tim van Rij viel in slaap en werd wakker bij Rotterdam Blaak, terwijl zijn ouders hem midden in de nacht in Delft stonden op te wachten.

Benelux

Drie van de zeventig deelnemers leverden om onbekende redenen geen eindformulier in. De overige deelnemers legden in totaal 88.118 kilometers af op het Nederlandse spoor. Gemiddeld komt dat neer op 1315 kilometer per persoon.

De organisator van de wedstrijd, Hildebrand van Kuyeren, oprichter van Treinreiziger.nl, is dik tevreden met hoe het evenement is verlopen. "Ik acht de kans groot dat we dit voortaan elk jaar gaan doen. Misschien dat we daarbij het traject uitbreiden tot de hele Benelux. Daar ga ik eerst rustig over nadenken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl