Enkele deelnemers aan de wedstrijd Kilometer Kampioen waren vanmorgen te vinden op het traject Raalte-Zwolle
NOS Nieuws

Wedstrijd kilometers vreten op het spoor

Binnen een etmaal zoveel mogelijk kilometers maken op het Nederlandse spoor: zeventig treinreizigers zijn vanmorgen in alle vroegte aan die wedstrijd begonnen. De hoofdprijs: een treinticket.

De wedstrijd is georganiseerd door Treinreiziger.nl, dat hiermee het tienjarig bestaan van de website viert. De deelnemers krijgen 24 uur de tijd om zoveel mogelijk kilometers te maken. Zij mochten zelf bepalen waar zij vanochtend tussen 00.00 en 04.00 uur hun reis begonnen. Ook mogen ze een station meer dan een keer aandoen, maar elk afgelegd traject telt maar één keer mee.

Hildebrand van Kuyeren, oprichter van Treinreiziger.nl, liet zich voor deze wedstrijd inspireren door een boek uit 1954 getiteld De Kilometer Kampioen. Volgens Van Kuyeren mag de winnaar van zijn wedstrijd zich de fanatiekste treinreiziger van Nederland noemen. Daarnaast is er ook nog een tastbare prijs: naar keuze een internationaal treinticket of een jaar lang gratis treinen in het weekend.

Hildebrand van Kuyeren is initiatiefnemer van de spoorwedstrijd Kilometer Kampioen van 2015

Een beetje gek van sporen moet je wel zijn om vrijwillig 24 uur tussen de rails en op perrons door te brengen, zegt deelnemer Jaap Bout. "Maar ik ben een enorme treinenfan, dus dan krijg je dat."

Bout begon zijn reis vanmorgen om kwart over twee in Amsterdam. Hij verwacht zondagochtend om vijf over twee in Amersfoort te eindigen. Hoeveel kilometers hij daarbij aflegt, wil hij niet zeggen. Hij wil zijn concurrenten niet wijzer maken dan ze zijn. "Het zal in ieder geval meer dan 1600 kilometer zijn. In afstand gemeten kom ik hemelsbreed ruim voorbij Rome."

In plaats van Rome zien de deelnemers, in leeftijd variërend van 14 tot 73 jaar oud, vooral polders en perrons, van Zwolle tot Roosendaal en van Groningen tot Maastricht.

Deelnemers aan het Kilometerkampioen wedstrijd

Al gebeurt dat niet lukraak, zo verzekert Jaap Bout: "Hiervoor moet je een goede planning hebben. Tot nu toe gaat voor mij alles exact zoals ik het had gepland en verloopt de reis nog vlekkeloos. Mijn kortste overstap is twee minuten, maar daarvoor hoef ik alleen maar het perron over te steken."

Niet bij alle deelnemers verloopt de reis even voorspoedig. Ruben Huisman uit Deventer zag zijn oorspronkelijke planning al meteen de mist ingaan door zijn eerste trein te missen. Maar hij was zeker niet de enige met pech: een handvol andere deelnemers zag de eerste aansluitingen verloren gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl