Dylann Storm Roof
NOS Nieuws

Kerkschutter Roof aarzelde vanwege 'aardige mensen'

Woensdagavond schoot Dylann Storm Roof in Charleston negen kerkgangers dood, vandaag legde hij een bekentenis af. De 21-jarige Roof wilde een rassenoorlog ontketenen. Maar het had weinig gescheeld of Roof had nooit geschoten.

In Amerikaanse media worden mondjesmaat details bekend over Roofs bekentenis. NBC News meldt op basis van bronnen dat hij bijna van de moordpartij had afgezien, omdat de kerkgangers zo aardig tegen hem deden. Toch besloot hij om door te gaan met zijn "missie" tegen zwarte landgenoten die "Amerika overnemen".

Die missie was een uur voor de aanslag begonnen. Roof woonde een bijbelles bij. Hij vroeg naar verluidt om een plek naast de dominee, maar zei verder niets. Na een uur pakte hij zijn pistool, schoot negen mensen dood, liet bewust drie mensen in leven zodat die zijn boodschap konden doorvertellen en ging er vervolgens vandoor.

Arrestatie

Een halve dag na de moordpartij werd Roof opgepakt in Shelby, 400 kilometer naar het noordwesten. Een vrouw herkende hem van een opsporingsfoto. De politie zegt dat Roof zich coöperatief heeft gedragen en zich niet heeft verzet.

Inmiddels zit Roof in een isoleercel in de Sheriff Al Cannon-gevangenis in Charleston. Om 20.00 uur Nederlandse tijd is hij voorgeleid.

Dylann Roof wordt afgevoerd
De vrouw die Dylann Roof herkende

'Hij bleef maar praten'

Amerika vraagt zich nu af wat Roof tot zijn daad heeft gebracht. Een vriend zegt dat de 21-jarige schutter vond dat "iemand iets moest doen voor het blanke ras". "Hij bleef maar praten over de segregatie van blanken en zwarten", zegt Joey Meek.

Een paar weken geleden bekende Roof tegenover zijn vriend dat hij een wapen had gekocht en "een plan" had. Een andere vriend meldt dat Roof een burgeroorlog wilde beginnen. "Hij zei dat hij dat zou doen en daarna zelfmoord zou plegen."

Apartheid

Op een foto die gisteren werd verspreid, draagt Roof een jas met daarop de Zuid-Afrikaanse vlag uit de tijd van de apartheid - ook een aanwijzing dat Roof racistische gedachten had. Zwarte Zuid-Afrikanen werden tijdens de apartheid onderdrukt.

Dylann Roof met een oude Zuid-Afrikaanse vlag op zijn jas

In februari kwam Dylann Roof voor het eerst in aanraking met de politie. Hij viel personeel bij een winkelcentrum lastig en kreeg een gebiedsverbod. Omdat een agent ook een vervangend middel voor heroïne bij hem vond, werd hij korte tijd vastgezet.

Nu zit Roof in een isoleercel, waarschijnlijk de rest van zijn leven. Als het aan de gouverneur van South Carolina ligt, wordt hij geëxecuteerd.

Slachtoffer dominee Pinckney blijft inspiratiebron

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl